Pages

.

Μόνον στα χαρτιά υπάρχει πλέον το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η οικονομική κρίση έχει λυγίσει τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες: σε πολλές χώρες-μέλη τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, η ανεργία αυξάνεται και τα χρέη εκτινάσσονται στα ύψη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τρέχον έτος, οι περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ θα ξεπεράσουν -άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο- το όριο του 3% επί του ΑΕΠ που προβλέπεται για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.Aπό τις αρχές του χρόνου οι δαπάνες πολλών ευρωπαϊκών χωρών εκτινάχθηκαν στα ύψη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των πακέτων για την αναθέρμανση της οικονομίας που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις. Είχαν προηγηθεί οι ενέσεις δισεκατομμυρίων προς τις τράπεζες που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό. Ήδη τον Μάρτιο ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: "Το πρόβλημα είναι ότι φτάσαμε σε ένα σημείο όπου η Ευρώπη έχει κάνει ό,τι μπορούσε. Φτάσαμε σε ένα σημείο, όπου πολλές οικονομίες της Ευρώπης καταγράφουν δραματική αύξηση των ελλειμμάτων τους. Αυτό συνεπάγεται νέα προβλήματα που έχουν τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερων φόρων προκειμένου να μειωθούν αυτά τα ελλείμματα".
Στο 14 % το βρετανικό έλλειμμα. Βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 3 % επί του ΑΕΠ. Στο μεταξύ όμως το έλλειμμα των περισσοτέρων χωρών - μελών της ευρωζώνης έχει φτάσει σε ύψη που πριν την κρίση ήταν αδιανόητα. Αρνητικό ρεκόρ φέτος για Ιρλανδία και Ισπανία που θα καταγράψουν πιθανότατα διψήφιο ποσοστό, ενώ το έλλειμμα της Μεγάλης Βρετανίας, που δεν συμμετέχει στην ΟΝΕ, θα κινηθεί στο 14 %. Το γαλλικό έλλειμμα δεν αποκλείεται να φτάσει το 8 % ενώ και η Γερμανία αναμένεται να υπερβεί το όριο του 3 %. Παρά ταύτα οι δύο μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ δεν φαίνεται να βιάζονται όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος, "δίνοντας το κακό παράδειγμα στους υπόλοιπους", όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: "Όταν μια ή δυο χώρες, και ειδικά οι μεγάλες, εγκαταλείπουν το δρόμο της αρετής, τότε οι μικρότερες θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν στους πολίτες τους γιατί θα πρέπει οι ίδιες να τηρήσουν αυστηρά το Σύμφωνο Σταθερότητας και άλλες όχι". Πιο συγκεκριμένος έγινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ: "Για Γαλλία και Γερμανία θα πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και για τους υπόλοιπους. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι υπέρτατη αρχή μας".
Στο χορό υπερβολικού ελλείμματος και η Γερμανία. Στη Γερμανία Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι είχαν υποσχεθεί προεκλογικά μείωση της φορολογίας. Εάν τηρήσουν τη δέσμευσή τους το έλλειμμα αναμένεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο. Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια έχει ήδη προειδοποιήσει την μελλοντική κυβέρνηση στο Βερολίνο για τις συνέπειες: "Και η Γερμανία θα τεθεί σε καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης, γιατί σύμφωνα με στοιχεία των γερμανικών αρχών το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει φέτος το όριο του 3 %. Όσον αφορά τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για το μέλλον, θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας". Ωστόσο τι νόημα έχουν οι κανονισμοί του Συμφώνου Σταθερότητας όταν διατυπώνονται σοβαρές αμφιβολίες ακόμη και για τους αριθμούς που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις; Αυτό διερωτώνται κύκλοι των Βρυξελλών, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα όπου το "προεκλογικό έλλειμμα" του 6 % έγινε 12 % μετεκλογικά. Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ: "Θα πρέπει να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί από την τεράστια διαφορά ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους αριθμούς. Το παιχνίδι τελείωσε! Χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία".
Το ελληνικό παράδειγμα. Στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι θέλουν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια μεμονωμένη περίπτωση. Γεγονός όμως είναι ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει προς το παρόν μόνον στα χαρτιά. Μπορεί η οικονομική κρίση να δικαιολογεί μεγάλο μέρος των ελλειμμάτων, το μεγάλο ερώτημα όμως είναι, όπως σημειώνουν αναλυτές, εάν αυτή η προσωρινά, δύσκολη φάση λόγω κρίσης αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα".


Christoph Hasselbach / Κώστας Συμεωνίδης

No comments:

Post a Comment