Pages

.

Γάζα και τώρα τι γίνετε

Όλα τα ερωτήματα που ανέκαθεν περιβάλλουν τη λωρίδα της Γάζας επανέρχονται και θα συζητηθούν στην επερχόμενη ολομέλεια στο Στρασβούργο, μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα. Πώς μπορεί να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία; Ποιος ο ρόλος της ΕΕ; Τα κονδύλια που η Ευρώπη διοχετεύει στην περιοχή φθάνουν στα σωστά χέρια και αξιοποιούνται για τους σωστούς σκοπούς; Τρείς ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην περιοχή αναλύουν την κατάσταση.
Το ζήτημα θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο την ερχόμενη Τετάρτη 16 Ιουνίου, όμως ήδη με ψήφισμα της 1ης Ιουνίου, η επιτροπή Εξωτερικών ζητά την ανεξάρτητη διερεύνηση της επιχείρησης κατά της νηοπομπής των ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς και τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.
Για την πρόεδρο της επιτροπής Ανάπτυξης του ΕΚ, Γαλλίδα ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Eva Joly, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Catherine Ashton, θα μπορούσε "να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ ώστε να διευκρινισθεί κατά πόσον η ισραηλινή πλευρά σεβάσθηκε τις υποχρεώσεις της υποχρεώσεις της σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνει μάλιστα ότι τα κράτη μέλη θα μπορούσαν επίσης να ζητήσουν την αναβολή της ένταξης του Ισραήλ στον ΟΟΣΑ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις χώρες του Μαγκρέμπ (Αλγερία, Μαρόκο, Μαυριτανία, Τυνησία και Λιβύη), Ιταλός σοσιαλιστής, Pier Antonio Panzeri, σημειώνει ότι "στόχος είναι να μιλήσει η Ευρώπη με μία φωνή. Δυστυχώς αυτό δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, όπως είδαμε στα Ηνωμένα Έθνη στην ψηφοφορία για τη διεθνή διερεύνηση του συμβάντος.

"Τα κονδύλια που έχει διαθέσει η Ευρώπη της δίνουν το δικαίωμα να αναμιχθεί"
Ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών, Γάλλος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Alain Lamassoure, έχει σημειώσει σχετικά ότι "εδώ και είκοσι χρόνια η Ευρώπη αρκείται στη διπλωματία των επιταγών. Δεν δρούμε, πληρώνουμε". Συνεχίζει δε ότι "με αυτό τον τρόπο τελικά και αντικειμενικά γινόμαστε συνένοχοι: ευθυνόμαστε χωρίς τη θέλησή μας για τη διαιώνιση μιας κατάστασης που είναι και πολιτικά και ανθρώπινα αφόρητη.
Λύση είναι να αξιοποιήσει η Ευρώπη την οικονομική της δύναμη για να αποκτήσει πολιτική παρουσία: "το συμπέρασμα δεν είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να διακόψει να παρέχει βοήθεια. Όμως τα κονδύλια που διαθέτουμε μας δίνουν το δικαίωμα να αναμιχθούμε πολιτικά και να διαδραματίσουμε πρωτεύοντα ρόλο".
Έτσι, θα πρέπει "να θέσουμε τον όρο της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί τόσο για τις συμφωνίες μας με το Ισραήλ όσο και για τα 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που παρέχουμε σε βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.
Από την πλευρά της όμως η Joly διαφωνεί με μια τέτοια προσέγγιση, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή και διεθνής βοήθεια είναι απαραίτητη και δεν είναι δυνατόν να ανασταλεί. Κάτι τέτοιο, σημειώνει θα ήταν "δύσκολο και ηθικά κατακριτέο". "αντιθέτως πιστεύω ότι απολύτως απαραίτητος ένας αυστηρός έλεγχος της χρήσης των κονδυλίων ώστε να διασφαλισθεί ότι ο πληθυσμός της Γάζας είναι εκείνος που πράγματι επωφελείται". Υπενθυμίζει δε ότι το 80% των κατοίκων της γάζας ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ενώ οι μισοί είναι παιδιά που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαμάχη Ισραήλ Παλαιστινίων.

Συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας;
"Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα κινητοποιηθεί για να πετύχει σύντομα την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας" σημειώνει η Joly. O κ. Panzeri από την πλευρά του προσθέτει ότι "κατά την άποψή μου δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Η ασφάλεια που αναζητούν εξ ίσου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα υπάρξει μόνον όταν επικρατήσει η ειρήνη". "Σαν ισχυρότερο, το Ισραήλ έχει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από ότι οι Παλαιστίνιοι", προσθέτει, για να παρατηρήσει ότι "τα προβλήματα στη Γάζα και τους εποικισμούς πρέπει να λυθούν άμεσα. είναι το απαραίτητο προκαταρκτικό στάδιο. Αυτό δε σημαίνει δικαίωση της Χαμάς και το Ισραήλ οφείλει να γνωρίζει ότι τα τσακάλια πάντα κερδίζουν όταν η κατάσταση είναι ρευστή".

Ο κομβικός ρόλος των περιφερειακών δυνάμεων
"Αυτό το τραγικό σφάλμα εντείνει την απομόνωση του Ισραήλ και η απομόνωση με τη σειρά της οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα ανασφάλειας", σημειώνει ο κ. Panzeri, ενώ η κ. Joly επισημαίνει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία: "η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος και του Ισραήλ και των Παλαιστινίων", με "σημαντικό ρόλο στην περιοχή και στην ειρηνευτική διαδικασία". Θυμίζει δε παράλληλα ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Αίγυπτος, όμως προσθέτει ότι αυτή και η Τουρκία "δεν πρέπει να αναλάβουν μόνες τους αυτή τη βαριά ευθύνη".
Από την πλευρά του, ο κ. Panzeri σημειώνει ότι "η Τουρκία αναλαμβάνει ένα νέο ρόλο και αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο: θέλει να είναι εκ νέου το σημείο αναφοράς" για την περιοχή. Συνεχίζει ότι "πιστεύω ότι αυτό προκύπτει από την ουσιαστική απουσία της Ευρώπης, που συνεχώς διστάζει σε ότι αφορά την ένταξη της Τουρκίας με αποτέλεσμα η τουρκική κυβέρνηση, νιώθοντας την Ευρώπη να απομακρύνεται, ανακαλύπτει σιγά - σιγά το δικό της ρόλο στην υπόθεση αυτή".

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

No comments:

Post a Comment