Ερευνητές προειδοποιούν ότι οι περικοπές που έγιναν, αλλά και αυτές που πρόκειται να γίνουν στην Ελληνική Δημόσια Υγεία θα επιφέρουν δραματικές επιπτώσεις στην συνολική εικόνα της Ελληνικής Δημόσιας Υγείας.
Οι συγγράφεις της μελέτης αναφέρουν ότι στην Ελλάδα έχει ήδη γίνει περίπου 40% περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, ότι εξακολουθούν και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, ότι υπάρχουν περιστασιακές ελλείψεις ιατρικών προμηθειών, και ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν σταματήσει οι δωροδοκίες σε ιατρικό προσωπικό, για γρηγορότερη εξυπηρέτηση στα νοσοκομεία, ούτε τα λεγόμενα «φακελάκια» των ιατρών.
Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι υπάρχει μια αύξηση 24% στις εισαγωγές στα Δημόσια νοσοκομεία, και αντίστοιχη μείωση των ασθενών που χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, και καταλήγουν ότι τελικά το βαρύτερο τίμημα το πληρώνουν οι απλοί Έλληνες πολίτες οι οποίοι σταδιακά χάνουν την πρόσβαση στην περίθαλψη και προληπτικές υπηρεσίες υγείας.
Η στατιστική ανάλυση των στοιχείων εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης, συγκρίνοντας το 2007 και το 2009, παρουσίασαν αύξηση 15% σε άτομα που δεν μπορούσαν να επισκεφτούν ένα γιατρό ή έναν οδοντίατρο, κυρίως λόγω «του μακρού χρόνου αναμονής».
Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν ότι «Έχουμε παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση 14% των ατόμων που αναφέρουν ότι η υγεία τους είναι κακή ή πολύ κακή».
Αναφέρουν, επίσης ότι υπάρχει μια σημαντική μείωση, του αριθμού των ατόμων που δικαιούνται επιδόματα ασθενείας.
Επισημαίνουν ότι η αύξηση των μολύνσεων στην Ελλάδα από τον HIV αναμένεται να είναι 52% το 2011, με το ήμισυ του ποσοστού αυτού να οφείλεται στην ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.
Επίσης επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να βγουν στατιστικά στοιχεία για την πραγματική υγεία των Ελλήνων πολιτών γιατί το Ελληνικό υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει μέχρι σήμερα τα στοιχεία αυτά, και καταλήγουν ότι θα χρειαστούν τέσσερα με πέντε χρόνια για να φανούν οι πραγματικές επιπτώσεις της Ελληνικής οικονομικής κρίσης στην Ελληνική δημόσια υγεία.
One Stop News
No comments:
Post a Comment