Pages

.

Απότομη άνοδο της θερμοκρασίας, προβλέπουν οι επιστήμονες.

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες του πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή γεωλογίας και γεωφυσικής Μαρκ Παγκάνι, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature Geoscience”.

Η νέα μελέτη έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει ανάλογες δυσμενέστερες εκτιμήσεις που έκανε, στις 6 Δεκεμβρίου, μια άλλη παρεμφερής βρετανική επιστημονική μελέτη, που – μελετώντας την Πλειόκαινο εποχή (πριν 3 – 5 εκατ. χρόνια) - είχε εκτιμήσει ότι οι υπολογισμοί για την ανθρωπογενή παγκόσμια υπερθέρμανση μπορεί να υποτιμώνται σε ποσοστό 30 – 50%.

Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε ένα μακροπρόθεσμο μοντέλο αξιολόγησης της κλιματικής αλλαγής και εστιάστηκε στην ίδια χρονική περίοδο πριν από τρία έως πέντε εκατομμύρια χρόνια, η οποία θεωρείται το πιο πρόσφατο επεισόδιο συνεχούς ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας (που είχε φθάσει τρεις με τέσσερις βαθμούς πάνω από τη σημερινή), με μια παγκόσμια γεωγραφία λίγο-πολύ παρόμοια με τη σημερινή.

Οι επιστήμονες έκαναν νέους υπολογισμούς για την μακροπρόθεσμη ευαισθησία του πλανήτη μας στις κλιματικές διακυμάνσεις, όσον αφορά τους πιο «αργούς» παράγοντες που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, όπως οι μεταβολές στην έκταση των χερσαίων πάγων, οι αλλαγές στα επίγεια οικοσυστήματα (κυρίως τη βλάστηση) και οι επιπτώσεις στα άλλα «αέρια του θερμοκηπίου» πέρα από το διοξείδιο.

Οι περισσότερες επιστημονικές εκτιμήσεις μέχρι σήμερα, σχετικά με την κλιματική αλλαγή, βασίζονται στις σχετικά άμεσες και πιο βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από την άνοδο του διοξειδίου στους επιπλέοντες πάγους, στους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα, στην κατανομή των σύννεφων και των ατμοσφαιρικών σωματιδίων κ.α.

Όμως, στο πλαίσιο της νέας έρευνας, οι επιστήμονες εστιάστηκαν σε πιο μακρινό χρονικό ορίζοντα, χρησιμοποιώντας δείγματα που άντλησαν από τους βυθούς των ωκεανών και η μελέτη των οποίων, σχετικά με τις διαχρονικές συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «μια σχετικά μικρή άνοδος των επιπέδων του διοξειδίου σχετιζόταν με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας πριν 4,5 εκατ. χρόνια».

Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ότι η παγκόσμια θερμοκρασία ήταν δύο έως τρεις βαθμοί Κελσίου υψηλότερη από ό,τι σήμερα, ακόμα και όταν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ήσαν παρόμοια με τα σημερινά (365 – 415 μέρη ανά εκατομμύριο έναντι 386 μερών σήμερα).

Αυτό, όπως είπαν, δείχνει ότι «το κλίμα της Γης είναι πιο ευαίσθητο στο ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι συζητείται στους πολιτικούς κύκλους».

Σύμφωνα με τον Παγκάνι, «εφόσον δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι στο μέλλον θα συμπεριφερθούμε διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δύο βαθμούς άνοδο της θερμοκρασίας, ακόμα και αν συγκρατούσαμε το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στο σημερινό του επίπεδο».

No comments:

Post a Comment