Στην Ελβετία ζουν περίπου 400.000 μουσουλμάνοι, υπάρχουν γύρω στα 150 πολιτιστικά κέντρα, εκ των οποίων τα 12 είναι τζαμιά και από αυτά μόνον 4 έχουν μιναρέδες. Παρ’ όλα αυτά, η ετυμηγορία των Ελβετών στο χθεσινό δημοψήφισμα είναι σαφής: όχι στο χτίσιμο μιναρέδων.
Το δημοψήφισμα διοργανώθηκε από κύκλους προσκείμενους στο δεξιό, λαϊκιστικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου οι εκπρόσωποι εμφανίστηκαν σήμερα ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.
Ο Βάλτερ Βόμπαν, από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, δήλωσε ότι η πολιτική ελίτ της Ελβετίας δεν έχει πιάσει τον παλμό του λαού: «Εμείς θέλουμε απλώς να εμποδίσουμε μια εξέλιξη που θα μετατρέψει το πολιτικό Ισλάμ σε παράγοντα στην Ελβετία, όπως έχει συμβεί εν μέρει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τώρα είμαστε στην αρχή της εξέλιξης αυτής και μπορούμε να την ανατρέψουμε. Το να λέμε επομένως τώρα ‘όχι στους μιναρέδες’ είναι ένα ηχηρό μήνυμα.»
Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα είναι το μοναδικό κόμμα που επικροτεί την απαγόρευση των μιναρέδων. Το σίγουρο ωστόσο είναι ότι κατάφερε να εκμεταλλευτεί την αύξηση του αριθμού των ξένων και την λανθάνουσα ξενοφοβία των Ελβετών και έτσι να κινητοποιήσει μια μεγάλη πλειοψηφία, πάνω από το 50% των ψηφοφόρων.
Το αποτέλεσμα ξάφνιασε τους Ελβετούς αλλά και τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Μολονότι υπάρχουν στην Ελβετία υπάρχουν μόνο 12 τζαμιά, αριθμός ασήμαντος σε σχέση με το μουσουλμανικό πληθυσμό, το χθεσινό αποτέλεσμα θα επηρεάσει οπωσδήποτε, όχι μόνον την Ελβετία, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως π.χ. τη Γερμανία που διαθέτει 66 τζαμιά, 30 πολιτιστικά και θρησκευτικά κέντρα και τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνους.
Οι περισσότεροι Γερμανοί πολιτικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων της μεταρρυθμιστικής Συνθήκης.
Η εκπρόσωπος της Προτεσταντικής Εκκλησίας και μέλος των Πράσινων Κάτριν Γκέριγνκγ-Έκαρτ είπε σήμερα το πρωί ότι η ανεξιθρησκεία δεν μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία: «Πρόκειται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το δικαίωμα ανεξιθρησκείας. Και η ανεξιθρησκεία δεν μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Εδώ χρησιμοποιείται μια κερκόπορτα, οι μιναρέδες, για να πλήξει κάτι πιο ουσιαστικό: την ανεξιθρησκεία.»
Το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση στην Ελβετία είναι επίσης ένα ζήτημα, διότι το ελβετικό σύνταγμα κατοχυρώνει την ανεξιθρησκεία και εγγυάται τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Επιπλέον η Ελβετία έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τέλος, οι μουσουλμάνοι της Ελβετίας εκτιμούν ότι με αυτή την απόφαση ανατρέπεται η κοινωνική ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία, για την οποία αγωνίζονται.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τανέρ Χατίπογλου, εκπρόσωπος των μουσουλμανικών συλλόγων και φορέων στην Ελβετία, που διευκρίνισε ότι «αυτοί που είχαν την πρωτοβουλία του δημοψηφίσματος κατάφεραν αυτό που θέλαμε όλοι να αποφύγουμε: να επηρεάσουν αρνητικά την διαδικασία της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων.»
Γερμανοί πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία δεν συνιστά έκπληξη, διότι τα τελευταία 10 χρόνια η Ελβετία και το περίφημο ελβετικό μοντέλο πλήττεται πανταχόθεν: πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά.
Η πολιτική ελιτ της χώρας, προσκολλημένη στο παρελθόν της βολικής ουδετερότητας, εξακολουθεί να παραπαίει και να μην αποφασίζει τελεσίδικα την ένταξή της στην ΕΕ, ενώ η οικονομική ευμάρεια υποχωρεί και τη θέση της καταλαμβάνει η ανεργία και η ανασφάλεια.
Έτσι πολλοί φοβούνται ότι το ελβετικό παράδειγμα θα ενισχύσει την ξενοφοβία και το μίσος κατά των μουσουλμάνων.
No comments:
Post a Comment