Pages

.

Aναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από ΗΠΑ, Με την γενοκτονία των Ποντίων τι θα γίνει ???

Η Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μη δεσμευτικό Ψήφισμα 252 το οποίο αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, ύστερα από παρατεταμένη συζήτηση που παρακολούθησαν Τούρκοι και Αρμένιοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι καθώς επίσης και τρία άτομα που κατάφεραν να γλυτώσουν από την, όπως την χαρακτήρισαν, σφαγή των Αρμενίων στην περίοδο 1915-1923. Η διαφορά με την οποία εγκρίθηκε το μέτρο ήταν μία μόνον ψήφος. Από τα 45 μέλη της επιτροπής, τα 23 υποστήριξαν το ψήφισμα ενώ τα υπόλοιπα 22 τάχθηκαν εναντίον του.

Η απόφαση της βουλευτικής επιτροπής πάρθηκε παρά τις αντιρρήσεις που είχε νωρίτερα εκφράσει ο Λευκός Οίκος και τις προειδοποιήσεις που έκαναν Τούρκοι αξιωματούχοι ότι οι σχέσεις της χώρας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πληγούν στην περίπτωση που η επιτροπή ενέκρινε το ψήφισμα. Η Τουρκία καταδίκασε αμέσως την απόφαση υποστηρίζοντας ότι το μέτρο της επιρρίπτει ευθύνες για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν για διαβουλεύσεις. Σχετική κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Άγκυρα εκφράζει επίσης ανησυχία ότι το μέτρο θα μπορούσε να βλάψει και τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας.

Ένας από τους κηδεμόνες του Ψηφίσματος 252 είναι ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Gus Bilirakis, Ρεπουμπλικανός από την Πολιτεία Φλόριντα, ο οποίος μιλώντας στα πλαίσια των σχετικών ακροάσεων υποστήριξε ότι επιβάλλεται να αναγνωριστεί ως γενοκτονία η σφαγή ενάμιση εκατομμυρίου αθώων Αρμενίων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που έπεσαν στα χέρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά την έκφρασή του, η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα ιστορικό γεγονός το οποίο τεκμηριώνεται από αδιάσειστα στοιχεία. Ο ομογενής βουλευτής τόνισε ότι «γενοκτονίες οπουδήποτε και οποτεδήποτε εκδηλώνονται, είτε έγιναν από Οθωμανούς στις αρχές του 20ου αιώνα, είτε έγιναν από το Τρίτο Ράιχ στα μέσα του 20ου αιώνα, είτε έγιναν πιο πρόσφατα στο Νταρφούρ, δεν πρέπει να αγνοούνται αλλά επιβάλλεται να επισημαίνονται και να καταδικάζονται γιατί αποτελούν βαρύ πλήγμα κατά της ανθρωπότητας».

Στην συνέχεια επεξήγησε ότι είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταδικάζουν παλιές και σύγχρονες γενοκτονίες διότι διαφορετικά θα δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει την επανάληψη τέτοιων απεχθών πράξεων στο μέλλον. Ο Gus Bilirakis είπε ακόμα ότι η απόφαση του να υποστηρίξει το Ψήφισμα 252 δεν ήταν δύσκολη διότι «δεν πρέπει να αγνοηθεί η γενοκτονία των Αρμενίων από την Ιστορία λόγω φόβων ότι η αποκάλυψη της αλήθειας θα προσβάλει την σύμμαχό μας Τουρκία».

Κάτι παρόμοιο αναφέρεται και στο εννέα σελίδων ψήφισμα σε μια παράγραφο ότου τονίζεται πως «αδυναμία των εθνικών και διεθνών αρχών να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους για την Γενοκτονία των Αρμενίων είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουν έκτοτε γίνει και άλλες γενοκτονίες».

Ένας άλλος Ελληνικής καταγωγής βουλευτής, ο Δημοκρατικός John Sarbanes, από την Πολιτεία Μαίρυλαντ, εξήρε το σθένος που επέδειξαν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής τα οποία, κατά την έκφρασή του, «έριξαν την ψήφο τους υπέρ της ιστορικής ακρίβειας και της ηθικής ακεραιότητας». Σε δήλωσή του στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνή της Αμερικής» ο ομογενής βουλευτής εκτίμησε ότι η έγκριση του ψηφίσματος αυτού «μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία και τον λαό της στις προσπάθειες που καταβάλουν για να καταστούν ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία». Ο βουλευτής Sarbanes εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι η εξέλιξη θα συμβάλλει στην προώθηση μιας ειλικρινούς και ανοικτής συμμαχικής σχέσης ανάμεσα στους λαούς των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Το Ψήφισμα 252 υποβάλλεται τώρα προς έγκριση στην ολομέλεια της Βουλής. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάϊκ Χάμερ είχε δηλώσει πως η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Βουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Χάουαρντ Μπέρμαν και του ανέφερε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από μέρους της Βουλής θα έβλαπτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας. Επίσης ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά την Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τις Τουρκικές προσπάθειες που στοχεύουν στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας.

Η πρώτη αντίδραση της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην εξέλιξη προήλθε από τον Basil Mossaides, διευθυντή της ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης οργάνωσης ελληνικής κληρονομιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ο οποίος μίλησε στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής εκ μέρους του Προέδρου της οργάνωσης Nick Karacostas, που τις ώρες αυτές ταξιδεύει αεροπορικώς προς την Δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ΑΧΕΠΑ συνεχάρη την Αρμενική κοινότητα στην Αμερική για την επιμονή της να διατηρήσει στην μνήμη όλων «τη φοβερή γενοκτονία που έγινε στις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Οι ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης πιστεύουν πως η Ιστορία δεν αλλάζει ούτε με την πάροδο του χρόνου ούτε από λομπίστες με μεγάλες τσέπες. Καταλήγοντας ο κ. Μοσαϊδης τόνισε πως «η ΑΧΕΠΑ σαν οργάνωση που στάθηκε πάντοτε υπέρ της αλήθειας και υπέρ του δικαιώματος των ανθρώπων να ζουν χωρίς φόβο, εκφράζει ευγνωμοσύνη στα μέλη του Κογκρέσου που με την ψήφο τους έκαναν ότι ήταν σωστό να γίνει».

Η ψηφοφορία έγινε σε αίθουσα του Αμερικανικού Κογκρέσου παρουσία τουλάχιστον έξι μελών της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης τα οποία τιμής ένεκεν κάθονταν στην πρώτη σειρά. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτοι και υπήρξαν πολλοί που παρακολούθησαν την όλη διαδικασία όρθιοι.

One Stop News

No comments:

Post a Comment