Το ΕΚ έχει κατ' επανάληψιν ζητήσει τον ορισμό Ειδικού Εντεταλμένου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σήμερα, Τετάρτη 13 Ιουνίου, η ολομέλεια θα τοποθετηθεί επί εισήγησης για τη δημιουργία της θέσης, με σκοπό τη βελτίωση της προβολής αλλά και της συνέχειας και εσωτερικής συνάφειας της πολιτικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο ή η Εντεταλμένος/η που θα επιλεγεί τελικά από τις κυβερνήσεις (στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της 25ης Ιουνίου) θα έχει θητεία 2,5 ετών που μπορεί να ανανεωθεί και αποστολή την ενίσχυση της παρουσίας της Ένωσης στις μάχες που δίνει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενίσχυση της δημοκρατίας, του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου, την κατάργηση της θανατικής ποινής και την προάσπισης της ελευθερίας έκφρασης και των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών.
Θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, θα προεδρεύει διασκέψεων υψηλού επιπέδου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ηγείται των διαπραγματεύσεων και συζητήσεων για τα θέματα αυτά με τρίτες χώρες.
Οι Ειδικοί Εντεταλμένοι της ΕΕ είναι σήμερα 10 με συγκεκριμένη αποστολή ο καθ' ένας, όπως για παράδειγμα το Αφγανιστάν, την ειρηνευτική διαδικασία στο μεσανατολικό κ.ο.κ. Η νέα θέση που ειδικού απεσταλμένου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα έχει την ιδιαιτερότητα να αφορά συγκεκριμένο θέμα παγκόσμιας εμβέλειας και όχι κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Στην εισήγησή του, ο αρμόδιος του ΕΚ για το θέμα, Ισπανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, José Ignacio Salafranca, σημειώνει ότι θα πρέπει να πρόκειται για άτομο εγνωσμένων ικανοτήτων και εμπειρίας με υψηλό διεθνές προφίλ. Ζητά επίσης να διαδραματίσει το ΕΚ ρόλο στη διαδικασία διορισμού.
No comments:
Post a Comment