Πόσο αξιόπιστο για την οικονομική κατάσταση και την ευημερία μίας χώρας είναι όμως το ΑΕΠ, διερωτώνται πολλοί σήμερα. Είναι δυνατόν το σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών να συνιστά δείκτη για την κοινωνική κατάσταση μιας χώρας. Στο ΑΕΠ υπολογίζονται υπηρεσίες που δεν έχουν καμία πραγματικά παραγωγική αξία.
Για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα στους μποτιλιαρισμένους δρόμους αυξάνουν το ΑΕΠ, καθώς καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα. Ακόμη και μια επιδημία γρίπης συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ, καθώς αυξάνεται η ζήτηση εμβολίων. Ο Άλφρεντ Μπος, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Μελετών της Παγκόσμιας Οικονομίας που εδρεύει στο Κίελο, εντοπίζει πολλές αδυναμίες στη μέτρηση του ΑΕΠ. «Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ των χωρών που έχουν μεγάλο και εκείνων που έχουν μικρό πληθυσμό. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι λεγόμενες do-it-yourself δραστηριότητες. Το ίδιο ισχύει και για τη 'μαύρη εργασία'. Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος εργασίας που δαπανήθηκε για τη δημιουργία του ΑΕΠ. Αγνοείται ο ελεύθερος χρόνος που διαθέτει ο εργαζόμενος και φυσικά δεν γίνεται καμία αναφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οικονομικής δραστηριότητας», υποστηρίζει ο κ.Μπος.
Για τους λόγους αυτούς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης ενός νέου και ευρωπαϊκού δείκτη μέτρησης της ευημερίας. Και αυτός ο δείκτης θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις των ανθρώπων αλλά και την παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα. Με αυτές τις προσθήκες συμφωνεί ανεπιφύλακτα και ο Γερμανός οικονομολόγος Άλφρεντ Μπος: «Θα πρέπει να προσθέσουμε στον δείκτη του ΑΕΠ την γενική κατάσταση της υγείας ενός λαού. Όπως επίσης και το περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων. Μόνο τότε θα μπορέσει το ΑΕΠ να δώσει μια σαφή εικόνα για μια χώρα».
One Stop News
No comments:
Post a Comment