Pages

.

Σφοδρή αντιπαράθεση για τα δημοσιονομικά προβλήματα της ζώνης ευρώ

Χθές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, συμμετείχε για πρώτη φορά σε ολομέλεια του ΕΚ και ανέλυσε τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Joseph Daul, ζήτησε δημοσιονομικό συντονισμό κατά των ελλειμμάτων, ενώ ο Σοσιαλιστής Stephen Hughes ζήτησε να μην πληγούν άλλο οι πλέον ευάλωτοι και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt, χαρακτήρισε "ανοησία" τη νομισματική ένωση χωρίς πραγματική οικονομική ένωση
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντησή τους της 11ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην κρίση που διέρχεται και εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 4 μονάδες το 2010.
Στη ίδια συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ευρωπαϊκή "ΕΕ 2020" για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το Μάρτιο το ΕΚ θα τοποθετηθεί με ψήφισμά του για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, σημείωσε ότι η εκλογή του και η μεταβολή της "θεσμικής αρχιτεκτονικής" της Ένωσης αποτελούν εγγύηση συνέχειας και συνεχούς ενασχόλησης με τα προβλήματα της Ευρώπης, για να προσθέσει ότι θα λειτουργήσει σαν "γέφυρα" μεταξύ των εθνικών αρχών και των οργάνων της ΕΕ".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία λειτουργούσε ομαλά αλλά η κρίση εξαφάνισε κάθε κέρδος που είχε επιτευχθεί. Έτσι τώρα η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και η αύξηση της ανεργίας αποτελούν απειλές που πρέπει να αντιμετωπισθούν, όπως πρέπει να αντιμετωπισθεί η γήρανση του πληθυσμού και το έλλειμμα παραγωγικότητας της Ευρώπης. Όπως επεσήμανε, "δεν μπορούμε να προστατέψουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής αν δεν υπάρξουν αλλαγές" και εξήγησε την τριπλή στρατηγική που πρόκειται να παρουσιάσει, η οποία βασίζεται στην οικονομία της γνώσης, την αποτροπή κάθε αποκλεισμού και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Από τις πολιτικές ομάδες, ο Γάλλος επικεφαλής του ΕΛΚ, Joseph Daul, τόνισε ότι "δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε μέχρι να βρεθούν κι άλλες χώρες στη θέση της Ελλάδας" και τόνισε την ανάγκη "το νόμισμά μας να αντανακλά την ισχύ μας" υπενθυμίζοντας μια παλαιότερη πρόταση να εγκρίνει η ομάδα ευρώ τις αποφάσεις οικονομικής πολιτικής των μελών της. Κατέληξε δε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι διχασμένη και δεν πρέπει να "αγκιστρωθούμε στην ψευδαίσθηση που διατηρούν όλες οι χώρες περί της οικονομικής τους ανεξαρτησίας".

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Stephen Hughes, μίλησε για την "τεράστια ανάγκη αλληλεγγύης" που έχουν τα κράτη μέλη για να θυμίσει ότι "το 2020 είναι πολύ μακριά" και να σημειώσει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να έρθει μόνο με μείωση δαπανών ή αύξηση φόρων. Ζήτησε έτσι από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να καταθέσουν ένα πραγματικά φιλόδοξο πρόγραμμα", για μια "Ευρώπη των ανθρώπων και όχι μόνο των αγορών".

Ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt, σημείωσε ότι "η καλύτερη λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή λύση". Εξηγώντας ότι απαιτείται ένα "ισχυρότερο εργαλείο στην Ένωση, μια πραγματική οικονομική διακυβέρνηση", τόνισε ότι είναι "ανοησία" η νομισματική ένωση χωρίς οικονομική ένωση, με καλύτερο παράδειγμα την Ελλάδα".

Η Γερμανίδα Rebecca Harms της ομάδας των Πρασίνων δήλωσε ότι για να επιδείξει την αλληλεγγύη της ΕΕ, "πολλά πρέπει να αλλάξουν και στην Ελλάδα" αλλά τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να αποφευχθεί είναι η ανάπτυξη ανθελληνισμού στην Ευρώπη.

Ο Βρετανός Timothy Kirkhope, των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχανε την ανταγωνιστικότητά της ήδη πριν από την κρίση και δήλωσε ότι "ο αυταρχικός καπιταλισμός πρέπει να αντικατασταθεί από έναν υπεύθυνο καπιταλισμό". Για δε την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο Lothar Bisky (Γερμανία), κατηγόρησε τις τράπεζες ότι χρησιμοποιούν τα χρήματα των φορολογούμενων που έλαβαν ως ενίσχυση λόγω της κρίσης για να κερδοσκοπήσουν ενώ καυτηρίασε τη Γερμανία σημειώνοντας ότι η ίδια μιλά για φοροαπαλλαγές ενώ ταυτόχρονα πιέζει την Ελλάδα να αυξήσει τους φόρους της.

Τέλος, ο Nigel Farage της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του κ. Van Rompuy. "Ποιος είστε" ρώτησε, για να συνεχίσει "δεν σας γνωρίζω και δεν σας θέλω για πρόεδρο. Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι Βρετανοί έχουν την ίδια άποψη".

One Stop News

No comments:

Post a Comment