Pages

.

Εμπόριο ναρκωτικών υπό τη στέγη του ΝΑΤΟ;

Στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας, όπου σχεδιάζεται η λογιστική υποστήριξη της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, υπεγράφησαν το 2003 τα συμβόλαια συνεργασίας με την εταιρία παροχής υπηρεσιών Ecolog που έχει έδρα το Ντίσελντορφ. Μεταξύ άλλων η εταιρία προμηθεύει με πετρέλαιο τα κεντρικά της ISAF στο Αφγανιστάν, ενώ έχει αναλάβει τον καθαρισμό ρούχων και την αποκομιδή των σκουπιδιών. Εδώ και 2 εβδομάδες όμως το ΝΑΤΟ εξετάζει δικές του πληροφορίες που θέλουν συνεργάτες της Ecolog και αλβανική οικογένεια από τη FYROM, που είναι πίσω από την εταιρία, να εμπλέκονται σε αξιόποινες πράξεις. Όπως δήλωσε ο διοικητής του Μπρούνσουμ, στρατηγός Έγκον Ράμς μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο NDR:

Λαθρεμπόριο ναρκωτικών;
«Βάσει των πληροφοριών που έχω στη διάθεσή μου, ενδιαφέρομαι να μάθω, εάν η εταιρία Ecolog χρησιμοποιεί πιθανότατα τα συμβόλαια που έχει κλείσει μαζί μας για – και θα το πω απλά – παράνομες δραστηριότητες που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ISAF και των εμπλεκομένων χωρών. Εξ όσων γνωρίζω υπάρχει ο κίνδυνος να έγινε πιθανότατα λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή παρόμοια πράγματα. Δουλειά μου είναι να εξετάσω όλες τις πληροφορίες».
Οι υποψίες του ΝΑΤΟ στηρίζονται σε πληροφορίες της δύναμης KFOR στο Κοσσυφοπέδιο για την πανίσχυρη οικογένεια Destani από το Τέτοβο, στην οποία ανήκει η Ecolog. Σε πρόσφατη εμπιστευτική έκθεση της KFOR αναφέρεται επί λέξει: «Η οικογένεια Destani από το Τέτοβο ελέγχει το έγκλημα και τις δραστηριότητες των λαθρεμπόρων στην συνοριακή περιοχή μεταξύ Κοσόβου και ΦΥΡΟΜ».
Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς σχετικά γρήγορα στις βάσεις δεδομένων του ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής όμως κανείς δεν είχε ψάξει, λέει ο στρατηγός για να συμπληρώσει: «Τώρα έμαθα τα ακριβή στοιχεία. Αυτό οδηγεί αυτομάτως σε διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσον η Ecolog παραμένει για εμάς ένας ευυπόληπτος συνεργάτης».

«Μπέρδεψαν τα ονόματα…»
Σε σχετική ερώτηση του NDR η Ecolog αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις των κύκλων της KFOR δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της Ecolog και των ιδρυτών της με παράνομες συμπεριφορές. Μοναδική πιθανή εξήγηση για την εταιρία είναι να έχουν μπερδέψει τα ονόματα.
O δημοσιογράφος Γιοχάνες φον Ντοχνάνι, πρώην ανταποκριτής της ελβετικής Weltwoche στο Κόσοβο, θυμάται ακόμη το όνομα Destani, τη σύνδεση με την Ecolog αλλά και τη δύναμη που είχε η οικογένεια στα τέλη της δεκαετίας του 90: «Ήταν πανίσχυρη σε πολεμικές αντιπαραθέσεις, ήταν πανίσχυρη οικονομικά αλλά και πολιτικά. Κάθε τόσο ακούγονταν ότι εκμεταλλεύονταν αυτή τη δύναμη χωρίς ενδοιασμούς».
Φήμες για παράνομες δραστηριότητες μελών της οικογένειας υπήρχαν ανέκαθεν, όπως λέει. Αυτό που έλειπε πάντα ήταν οι αποδείξεις.

Κώστας Συμεωνίδης

No comments:

Post a Comment