Pages

.

Το στρες παχαίνει τα κορίτσια

«Φυλετικές διακρίσεις» φαίνεται πως κάνει η κορτιζόλη, αφού η λεγόμενη ορμόνη του στρες βρέθηκε ότι δεν επηρεάζει εξίσου τα επίπεδα παχυσαρκίας μεταξύ αγοριών και κοριτσιών που βρίσκονται στην εφηβεία.

Αντίθετα, λοιπόν, με την κατάθλιψη -όπου η κορτιζόλη έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί τις ίδιες ανεπιθύμητες αντιδράσεις και στα δύο φύλα- νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Pennsylvania έρχεται να αποδείξει ότι η ύπαρξη αυξημένων επιπέδων της ορμόνης οδηγεί σε παχυσαρκία μόνο τις έφηβες, όχι όμως και τα νεαρά αγόρια.

Γιατί συμβαίνει αυτό; «Η κορτιζόλη, μια ορμόνη τα επίπεδα της οποίας φαίνεται να αυξάνονται ως αντίδραση στο στρες, ρυθμίζει αρκετές μεταβολικές λειτουργίες στον οργανισμό» εξηγεί η Αμερικανίδα ερευνήτρια Elizabeth J. Susman.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ειδικοί μελέτησαν 111 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8-13 ετών, μετρώντας τα επίπεδα κορτιζόλης σε δείγματα σιέλου που λαμβάνονταν πριν, αλλά και μετά από διάφορες δοκιμασίες στρες στις οποίες τα υπέβαλαν.

Όπως προέκυψε από τις στατιστικές αναλύσεις των δεδομένων, αντίθετα με την κατάθλιψη – για την οποία καταδείχθηκε ότι συνδέεται με απότομες αυξήσεις των επιπέδων κορτιζόλης, τόσο σε αγόρια, όσο και σε κορίτσια, μετά από δοκιμασίες στρες- οι αυξήσεις της κορτιζόλης ως αντίδραση στο στρες συνδέονται με την παχυσαρκία μόνο στα κορίτσια.

Τα αποτελέσματα αυτά, πάντως, δεν πρέπει να προκαλούν απαισιοδοξία. Σύμφωνα, εξάλλου, με το σχετικό άρθρο των ερευνητών στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Adolescent Health», η πρώιμη αντιμετώπιση της κατάθλιψης θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Μαρίνα Σαουλίδου

No comments:

Post a Comment