Pages

.

Επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων για επτά χρόνια

Αρχίζουν να συγκεκριμενοποιούνται τα γερμανικά σχέδια συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της ελληνικής κρίσης. Το Βερολίνο φέρεται να προτείνει επιμήκυνση όλων των ελληνικών ομολόγων για επτά χρόνια.

Αν πιστέψουμε εσωτερικό έγγραφο του Yπουργείου Οικονομικών που φέρεται να εστάλη σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Welt am Sonntag, το Βερολίνο θα προτείνει επιμήκυνση όλων των υπαρχόντων ελληνικών ομολόγων για επτά χρόνια.

Σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει τον τίτλο «Non paper on Greek PSI», το νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης που θα ισχύσει από το 2012 έως το 2014 πρέπει να συνοδευτεί από μια "εθελοντική ανταλλαγή" των υπαρχόντων ομολόγων με νέα ομόλογα παρατεταμένης χρονικής διάρκειας, επτά ετών.

Στόχος είναι να συμφωνήσουν οι επενδυτές οικειοθελώς στην ανταλλαγή των παλαιών με νέα ομόλογα. Το έγγραφό του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι επί της αρχής είναι δυνατόν να δομηθεί μια αναδιάρθρωση χρέους κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην προκληθεί «μη εξυπηρέτηση των αρχικών ομολόγων» (default) ή «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή ενεργοποίηση των πιστωτικών ασφαλίστρων (CDS).
Ταυτόχρονα, η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι οι επενδυτές, οι οποίοι ανταλλάσσουν τα παλιά τους ομόλογα με νέα, θα αντιμετωπίζονται προνομιακά στο μέλλον, αν καταστεί και πάλι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο Dow Jones επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο υποστηρίζει ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει σε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας που θα απαιτεί συμμετοχή ύψους περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα των πιστωτών της χώρας.

Σταμάτης Ασημένιος

One Stop News

No comments:

Post a Comment