Pages

.

Η Ελλάδα στην 109η θέση του καταλόγου ελκυστικότητας επενδύσεων.

Η Ελλάδα στην καθόλου τιμητική 109η θέση του διεθνή καταλόγου ελκυστικότητας επενδύσεων.

Η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική για επενδύσεις, από τις 183 χώρες που έχουν
αξιολογηθεί μέχρι σήμερα σε αυτό τον τομέα κατέχει την 109η θέση μετά τα νησιά Φίτζι, την Αιθιοπία και την Παπούα-Νέα Γουινέα.

Στην Ελλάδα σήμερα θα μπορούσε να επαναληφθεί η ίδια καταστροφική πολιτική, όπως στη Γερμανία υπό τον καγκελάριο Μπρούνικ την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη δεκαετία του 30. Ο τότε καγκελάριος είχε ακολουθήσει μια πολιτική αυστηρής περιστολής δαπανών με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κρίση. Έκτοτε, θα θέλαμε να υπενθυμίσω, ότι η περιστολή δαπανών εν μέσω κρίσης θεωρείται ανεδαφική.

Εκτίμηση μου επίσης είναι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, θα φτάσει το 125% του ΑΕΠ το 2010 και θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά τις προσπάθειες διαφόρων οικονομολόγων και πολιτικών τις τελευταίες ημέρες να διασκεδάσουν τις φήμες ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, εντούτοις η ανησυχία του να συμβεί αυτό, είναι πολύ μεγάλη και αυτό επειδή: η οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα είναι πάρα πολύ άσχημη.
Με ρυθμούς ανάπτυξης 4% πριν από την κρίση, οι Ελλάδα μπήκε σε περίοδο ύφεσης όπως η υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε αντίθεση όμως με τις υπόλοιπες χώρες η οικονομία της Ελλάδας ξεκίνησε να συρρικνώνεται από το καλοκαίρι του 2009.
Με την σήμερα σχεδιαζόμενη πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν φαίνετε να υπάρχουν προοπτικές εξόδου από την ύφεση ούτε στο έμμεσο ούτε στο άμεσο μέλλον.
 Τα μοναδικά σημάδια ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας θα φανούν, αν φανούν, από τα μέσα του καλοκαιριού του 2010.

Μιχάλης Σολωμακάκης

No comments:

Post a Comment