Pages

.

Αέρας ανανέωσης στον ΟΑΣΕ

Αέρας ανανέωσης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.  Η Υπουργική Σύνοδος, η τελευταία της Eλληνικής προεδρίας, ολοκληρώθηκε στην Αθήνα και οι 56 χώρες που συμμετείχαν κατέληξαν, ύστερα από 7 χρόνια, σε κείμενο κοινής πολιτικής διακήρυξης με στόχο την επίτευξη περισσότερης ασφάλειας και ανάπτυξης. 
Η Υπουργική Σύνοδος του ΟΑΣΕ υπήρξε για την, μόλις δύο μηνών, Eλληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, μια εξαιρετική ευκαιρία για επαφές υψηλού επιπέδου για όλα τα καυτά Eλληνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και συμφώνησαν στην αναζήτηση πεδίων στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στην στήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με την προϋπόθεση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ενώ για την πρόσκληση Ερντογάν για επίσκεψη στην Άγκυρα η Ελληνική πλευρά απάντησε ότι θα γίνει όταν θα είναι προετοιμασμένη η ατζέντα του διαλόγου.
Στην συνέχεια ο κ. Παπανδρέου συζήτησε κατ’ ιδίαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.  Και οι δύο χαρακτήρισαν τις Ελληνορωσικές σχέσεις στρατηγικής σημασίας και υπέγραψαν ένα «κοινό σχέδιο δράσης» για το 2010-2012, για σειρά συνεργασιών σε τομείς όπως η ενέργεια, ο πολιτισμός και η ασφάλεια.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση του Ρώσου Υπουργού να επισκεφθεί την χώρα του στις αρχές του 2010.

Σημαντική όμως ήταν και η συνάντησή του κ. Παπανδρέου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Στάινμπεργκ, με τον οποίο συζήτησε το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά και την πορεία του Κυπριακού.

Ο κ. Στάινμπεργκ σε συνέντευξή που έδωσε στην κρατική τηλεόραση μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό είπε μεταξύ άλλων για τις διμερείς σχέσεις: «Η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος για μας και είμαστε ενθουσιασμένοι με το ρόλο της  σ' αυτήν την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων, την ηγετική της θέση στην Μεσόγειο, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε την Μέση Ανατολή  και τον υπόλοιπο κόσμο».

Για τα Σκόπια ο κ. Στάινμπεργκ είπε ότι οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να προσεγγίσει την ηγεσία των Σκοπίων και να αναπτύξει το διάλογο.  Οι συναντήσεις που είχε τελευταία είναι πολύ καλό σημάδι, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το μέλλον της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τόσο σαν μέλος του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ο κ. Στάινμπεργκ.
Τέλος για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα προσβλέπει να καλωσορίσει τον κ. Παπανδρέου δείχνοντας πόσο εκτιμά την σχέση και οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται για τις λεπτομέρειες ελπίζοντας ότι θα γίνουν όλα σύντομα.

Μαίρη Παραπονιάρη

No comments:

Post a Comment