Pages

.

Πυρηνική σύντηξη

Εκτός του CERN υπάρχει και το ITER, το ITER έχει αναλάβει την υλοποίηση της πυρηνικής σύντηξης, η έδρα του είναι κοντά στο χωρίο Cadarache στην Γαλλία.

Η ερευνητική εγκατάσταση, συνολικού κόστους σαράντα δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι το μεγαλύτερο διεθνές κατασκευαστικό έργο. Ο αντιδραστήρας του ITER θα παράγει καθαρή ενέργεια με πυρηνική σύντηξη, όπως συμβαίνει και στον Ήλιο.

Το πρόγραμμα ITER αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 20 χρόνια, και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τελικά θα οδηγήσει στην ανάπτυξη εμπορικών μικρών αντιδραστήρων σύντηξης, που θα είναι δυνατόν να τοποθετηθούν κοντά σε πόλεις και που θα χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υδρογόνο, αντί για ουράνιο.

Η ελεγχόμενη πυρηνική σύντηξη που βρίσκεται στο κέντρο του προγράμματος εντάσσεται στην αναζήτηση μίας περισσότερο καθαρής και ανεξάντλητης πηγής πυρηνικής ενέργειας.

Ως λύση που θα αντικαταστήσει την πυρηνική σχάση, η ελεγχόμενη θερμοπυρηνική σύντηξη θα αποτελέσει αντικείμενο μακράς έρευνας εντός του αντιδραστήρα ITER. Στόχος είναι η αναπαραγωγή αυτού που συμβαίνει στο κέντρου του Ήλιου.

Σήμερα έχουν τελειώσει τα έργα του περιβάλλοντος χώρου, έχουν προσληφθεί οι πρώτοι 60 επιστήμονες και εντός του 2010 τελειώνουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις,

Ο αντιδραστήρας θα είναι έτοιμος για τις πρώτες δοκιμές το 2012, με απώτερο στόχο το 2015 με 2018 να αποδίδει τα προσδοκώμενα.

Από το 2018 θα αρχίσει η εμπορική εκμετάλλευση του αντιδραστήρα και ο σχεδιασμός των μικρότερων αντιδραστήρων σύντηξης.

Επιστημονική ερμηνεία σύντηξης.

H ενέργεια που παράγεται κατά τη θερμοπυρηνική σύντηξη προέρχεται από την περίφημη σχέση που διατύπωσε ο Αϊνστάιν το 1905, Ε = mc2. Οι πυρηνικοί φυσικοί γνώριζαν ήδη από τη δεκαετία του 1930 ότι ο πυρήνας του ατόμου του ηλίου, που αποτελείται από δύο πρωτόνια και δύο νετρόνια, «ζυγίζει» κατά 0,7% λιγότερο απ' ό,τι τέσσερις πυρήνες υδρογόνου, δηλαδή τέσσερα πρωτόνια. Ετσι ήταν εύκολο να συμπεράνουν ότι, αν ήταν δυνατόν να «κατασκευάσουμε» έναν πυρήνα ηλίου από τέσσερις πυρήνες υδρογόνου, θα «περίσσευε» μια μικρή ποσότητα ύλης ίση με το 0,7% της μάζας του υδρογόνου. H ύλη αυτή, σύμφωνα με τη σχέση του Αϊνστάιν, θα μετατρεπόταν σε ενέργεια. Μπορεί το ποσοστό της μάζας να φαίνεται μικρό, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι πολλαπλασιάζεται με το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός, που είναι ο τεράστιος αριθμός 1.000.000.000.000.000.000.000, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο τρισεκατομμύρια! Ετσι προκύπτει ότι, για κάθε γραμμάριο υδρογόνου που μετατρέπουμε σε ήλιο, παίρνουμε τόση ενέργεια, όση ηλεκτρική ενέργεια καταναλίσκει όλη η Ελλάδα τουλάχιστόν για μία ώρα

No comments:

Post a Comment