Pages

.

Τα λόμπυ και τά αγροτικά προϊόντα


Οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να μας γυρίζουν την πλάτη ακόμη και σε δευτερεύοντα γι’ αυτούς αιτήματα. Χρόνια η Ελλάδα αγωνίζεται να δικαιωθεί ακόμη και για τα αγροτικά προϊόντα της, διεκδικώντας το αυτονόητο. Την αναγνώριση και την κατοχύρωση προϊόντων «ΠΟΠ», όπως το ούζο, η φέτα, το λάδι κ.ά. Μόλις τις τελευταίες ημέρες υποχρεωθήκαμε να δεχτούμε ακόμη μία παράταση στην αναγραφή της ονομασίας προέλευσης του φρέσκου γάλακτος, που εμφιαλώνεται και καταναλώνεται στο εσωτερικό. Για μία ακόμη φορά έγινε λόγος για τα ισχυρά lobbies που διαχειρίζονται τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών.

Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί, σε βάρος των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών. Από πού όμως πηγάζει η απαξιωτική αντιμετώπιση των ελληνικών αιτημάτων;

Οι άνθρωποι των Βρυξελλών εκφράζουν στην «Ι» τη δική τους άποψη, αναφέροντας την πλημμελή παρακολούθηση από ελληνικής πλευράς της πολιτικής και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει συνέπεια η χώρα να εξακολουθήσει να διατηρεί περιφερειακό ρόλο από την εποχή της ΕΟΚ. Από άγνοια είτε «υπεροψία» οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν παθητικό ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώμενα• σε πολλές περιπτώσεις αρνήθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις μας ως κράτους-μέλους.

Παραβάσεις

Σωρεία παραβάσεων που αφορούν θέματα όπως είναι ο βασικός μέτοχος, η νομοθεσία για τα δημόσια έργα και τις μελέτες, οι περιβαλλοντικές και χωροταξικές παραβάσεις, τα μονοπώλια στις ΔΕΚΟ, τα κλειστά επαγγέλματα. Ακόμη η απώλεια κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα, οι άδειες για ξένα ΑΕΙ κ.ά. είχαν σαν αποτέλεσμα να χαθεί όχι μόνο πολύτιμος χρόνος αλλά και η φερεγγυότητα της χώρας, η οποία αρκετές φορές κρίθηκε αναποτελεσματική.

Η επικράτηση της νεοφιλελεύθερης λογικής που θέλει υποστήριξη των επιχειρήσεων («What’s good for business it’s good for all») τα τελευταία είκοσι χρόνια αποτελεί γνώμονα των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Οργανισμών. Σύμφωνα με το European Business Review εκτιμάται ότι 8 στους 10 νόμους που επηρεάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, καταρτίζονται στις Βρυξέλες. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς οι λομπίστες στις Βρυξέλλες εκτιμώνται σε περισσότερους από 15.000, εκπροσωπούν δε 2.600 ομάδες συμφερόντων.

Το 70% από αυτούς εκπροσωπεί ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, 20% περιφερειακές - τοπικές αρχές και άλλους διεθνείς οργανισμούς και 10% μη κυβερνητικές οργανώσεις -πρώην γραφειοκράτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε.- μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pat Cox. Επαγγελματίες που επιδιώκουν να βρεθούν στην κατάλληλη θέση, τη στιγμή που πρέπει προκειμένου να συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωση της απόφασης ενός κέντρου εξουσίας. Με την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπαρόζο δόθηκε στη δημοσιότητα κατάλογος με 3.000 ομάδες εργασίας, άγνωστες μέχρι τότε στο κοινό.

Το μυστικό της εξειδίκευσης

ΈΝΑΣ από τους σημαντικότερους λόγους που τα lobbies ασκούν μεγάλη επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η έλλειψη εξειδίκευσης των μελών του αλλά και των 12 χιλιάδων μονίμων υπαλλήλων σε συγκεκριμένα θέματα για τα οποία καλείται να νομοθετήσει. «Η χάραξη πολιτικής θα ήταν πολύ φτωχότερη χωρίς τη συνδρομή τους», λένε τα μέλη του Κοινοβουλίου που τείνουν να εξελιχθούν σε απλό ενδιάμεσο, ο οποίος θα μεταφέρει τα αιτήματα των λόμπι στη μηχανή αποφάσεων της Ε.Ε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νομοθεσία της Ένωσης για τα χημικά και την ασφαλή χρήση τους, στην οποία παρενέβησαν με περισσότερες από 1.000 τροπολογίες. Στον τραπεζικό τομέα και στις προσπάθειές εξυγίανσης και ελέγχου που έχει αναλάβει η Ε.Ε. μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, ο ρόλος των lobbies, εκτιμούν οι ειδήμονες του χώρου, αναμένεται ισχυρός, εξαιτίας των διαφορετικών νομοθεσιών στον χρηματοπιστωτικό τομέα επί των χρηματοοικονομικών κανονισμώννόμων ανά κράτος αλλά και της απουσίας ομάδων πίεσης προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σχετικά αποκαλυπτικό του ρόλου των lobbies από πλευράς φαρμακοβιομηχανιών ήταν και το θέμα των νομοθετικών ρυθμίσεων οδηγίας για τα πειράματα στα ζώα την άνοιξη του 2009, προκειμένου να μην προωθηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μείωση των πειραμάτων

Η «ευρωπαϊκή διαπλοκή»

Σήμερα υπολογίζεται πως 500 μεγάλες επιχειρήσεις εκπροσωπούνται μέσω lobbies, ενώ περισσότερες από 200 πολυεθνικές εταιρείες διατηρούν γραφεία και 130 εταιρείες παροχής νομικών συμβουλών έχουν ειδικευθεί σε ευρωπαϊκά νομικά θέματα. Ετησίως, καταγράφονται 70.000 μεμονωμένες επαφές μεταξύ εκπροσώπων των lobbies και βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στους πιο σημαντικούς μοχλούς πίεσης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκαταλέγονται οργανισμοί όπως το Sky and Space Intergroup, το European Parliament Financial Services Forum, το Forum for Automobile and Society και το European Energy Forum.

Ρίτα Ζαχαριάδου

No comments:

Post a Comment