Pages

.

«Alien» στο Πλανητάριο της Μόσχας.

Στη Ρωσία για πρώτη φορά διοργανώνεται έκθεση γραφικών του Ελβετού ζωγράφου Χανς Ρούντι Γκίγκερ, ο οποίος δημιούργησε την εικόνα του «Alien» για την κλασική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Στα τέλη Μαΐου θα βγει στους κινηματογράφους η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ «Προμηθέας», η οποία έχει κοινές ρίζες με τον κόσμο των Alien. Τoυς κόσμους, στους οποίους διαδραματίζεται η ταινία, επίσης τους έχει επινοήσει ο Χανς Ρούντι Γκίγκερ, ένας λαμπρός εκπρόσωπος του ρεύματος του φανταστικού ρεαλισμού στη ζωγραφική.
Τον όρο «φανταστικό ρεαλισμό» εισήγαγε ο Φρίντριχ Νίτσε το 1869 και ιδρυτές του φανταστικού ρεαλισμού στη ζωγραφική θεωρούνται από το 1948 οι Αυστριακοί καλλιτέχνες Eρνστ Φουξ, Ρούντολφ Χάουσνερ και Ερνστ Στάινερ. Για τον Γκίγκερ κύριος εμπνευστής ήταν ο Σαλβαδόρ Νταλί και είναι αλήθεια ότι τα έργα του επιτρέπουν να γίνουν ορισμένοι παραλληλισμοί με τη δημιουργία του μεγάλου σουρεαλιστή. Την ίδια στιγμή, στο έργο του Γκίγκερ μπορεί κανείς να διακρίνει απόηχους της αρχαϊκής τέχνης, ενώ επίσης γίνεται αισθητή η επιρροή των Ιερώνυμου Μπος, Ουίλιαμ Μπλέικ και Γουσταύου Μορό.

Η συνεργασία του Χανς Ρούντι Γκίγκερ με τον Ρίντλεϊ Σκοτ άρχισε το 1977, όταν ο σκηνοθέτης, ο οποίος εργαζόταν για την ταινία «Alien», προσκάλεσε τον ήδη διάσημο εκείνη την εποχή καλλιτέχνη να δημιουργήσει την εικόνα του τέρατος από τα βάθη του Διαστήματος. Η εργασία για την ταινία αυτή έφερε στον Γκίγκερ το βραβείο Όσκαρ το 1980 στην κατηγορία «Καλύτερα οπτικά εφέ» και παγκόσμια φήμη.

Η ατμόσφαιρα του εκθεσιακού χώρου, που έχει διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα του Πλανηταρίου της Μόσχας, ανταποκρίνεται όσο τίποτε καλύτερα στο έργο του Γκίγκερ: τα γραφικά έργα του καλλιτέχνη έχουν αναρτηθεί στον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Την οπτική αυτή σειρά συμπληρώνουν προβολές, εγκαταστάσεις βίντεο και η μουσική υπόκρουση.

No comments:

Post a Comment