Pages

.

Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι το 2011 ήταν μια «έντονη και πολύ σημαντική» χρονιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο και για όσους προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις εγγυώνται τα δικαιώματα των πολιτών τους.

Στα πλαίσια της ετήσιας έκθεσης του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κ. Κλίντον ανέφερε την Πέμπτη ότι όσοι απαίτησαν τα δικαιώματα τους κατά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης από την Μέση Ανατολή μέχρι την Βιρμανία, πέτυχαν ιστορικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Επεσήμανε ότι μετά τις μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι αιγύπτιοι πολίτες εξέλεξαν για πρώτη φορά δημοκρατικά τους ηγέτες τους, 15 μήνες μετά την απομάκρυνση του επί δεκαετίες Προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ.

Επίσης η κ. Κλίντον καταδίκασε την προσέγγιση της συριακής κυβέρνησης όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζοντας τις «βιαιότητες» του καθεστώτος Άσσαντ ενάντια στον συριακό λαό.

Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ αναφέρει ότι οι συνθήκες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένουν «εξαιρετικά άσχημες» σε αρκετές χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Συρία, η Λευκορωσία και η Κίνα.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι αποσταθεροποιητικός παράγοντας στα ανθρώπινα δικαιώματα το 2011 ήταν και η αντιμετώπιση θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως οι Μπαχάι, οι θιβετιανοί βουδιστές, οι χριστιανοί και οι εβραίοι.

Ωστόσο στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις στη Βιρμανία μπορεί να εμπνεύσουν «κλειστές κοινωνίες» να βελτιώσουν το μητρώο τους σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Όπως αναφέρεται, η Βιρμανία έχει μια κυβέρνηση που κινείται προς ένα μοντέλο «ανοικτό στη δημοκρατία και την ελευθερία, συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες καινοτομίες, μεγαλύτερη ευημερία και κοινωνική αλληλεγγύη».

Όσον αφορά την Ελλάδα, στην έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρεται ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα που επισημάνθηκε τον τελευταίο χρόνο ήταν η αντιμετώπιση λαθρομεταναστών από μέρους των αρχών, συμπεριλαμβανομένων και ασυνόδευτων ανηλίκων, οι οποίοι κρατούνταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, υπό άθλιες συνθήκες σε υπερπλήρη σωφρονιστικά ιδρύματα και ορισμένες φορές είχαν πέσει θύματα σωματικής βίας από μέρους των δυνάμεων ασφάλειας.

Επίσης την χρονιά που πέρασε, παρατηρείται στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξαν αναφορές για σκληρές συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές, καθώς και για περιστατικά διακρίσεων σε βάρος των Ρομά.

Άλλα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα και αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνουν κακομεταχείριση κρατουμένων από δυνάμεις ασφάλειας, νομοθεσία που περιορίζει την ελευθερία του λόγου, περιορισμοί στην θρησκευτική ελευθερία, απελάσεις μη συνοδευόμενων ανηλίκων λαθρομεταναστών, ενδοοικογενειακή βία, περιστατικά αντισημιτισμού, παράνομη διακίνηση προσώπων, περιορισμοί στην ελευθερία και διακρίσεις σε βάρος εθνικών μειονοτήτων.

Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από μέρους της αστυνομίας σε βάρος διαδηλωτών στη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.  Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων για τέτοιες παραβιάσεις, επισημαίνεται στην έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

No comments:

Post a Comment