Pages

.

25 δις από την Κίνα η 10 δις και μετοχές της Εθνικής Τράπεζας

Η Ελλάδα επιδιώκει να προωθήσει στην Κίνα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους μέχρι και 25 δισ. ευρώ, σε μία κίνηση που υπογραμμίζει την αυξανόμενη οικονομική ισχύ του Πεκίνου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs προωθεί την πώληση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο Πεκίνο και ειδικά προς την Κρατική Υπηρεσία Ξένου Συναλλάγματος (State Administration of Foreign Exchange), η οποία διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ύψους 2.400 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γκάρι Κον επισκέφθηκε δύο φορές την Ελλάδα από τον Νοέμβριο για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Το Πεκίνο δεν δέχτηκε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε αυτό το ύψος, αλλά έπειτα από τη δεύτερη επίσκεψη στην Ελλάδα του Γκάρι Κον, φάνηκε δυνατή μια συμφωνία μικρότερου ύψους, για 8 έως 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους με τους οποίους ήλθε σε επαφή η εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι συζητείται και πρόταση για πώληση μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Τράπεζα της Κίνας ή στην China Investment Corporation.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στους Financial Times ότι θα επισκεφθεί τον Φεβρουάριο την Κίνα χωρίς προκαθορισμένο στόχο για το ύψος των προς προώθηση ελληνικών ομολόγων.

One Stop News

No comments:

Post a Comment