Pages

.

Νταβός – Τράπεζες, Καπιταλισμός και Καραγκιόζης.

Οι Αμερικανικές Τράπεζες θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία τα μέτρα Ομπάμα, δηλαδή την κρατική επιτήρηση και τον διαχωρισμό της κερδοφόρου επενδυτικής τραπεζικής από τις υπόλοιπες τραπεζικές δραστηριότητες.
Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες διαμηνύουν με κάθε τρόπο στο Νταβός “Όχι στην κρατική παρέμβαση” ενώ ορισμένα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να αποδέχονται παρόμοιες ρυθμίσεις, όπως π.χ. ένα εγγυητικό κεφάλαιο για τις τράπεζες.

Θυμάστε τι έλεγε ο Καραγκιόζης, τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, δικά μου, ακριβώς αυτό θέλουν και οι Τράπεζες.

Ωστόσο ο προβληματισμός για τις τράπεζες δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος μίας ευρύτερης συζήτησης για τις δομές της διεθνούς οικονομίας. Ή του αποκαλούμενου “καπιταλισμού” - ιδεολογικά φορτισμένη λέξη, λέξη την οποία οι περισσότεροι αποφεύγουν στο Νταβός. Εκτός φυσικά από τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου μεταξύ άλλων είπε:

“Το θέμα δεν είναι να καταργήσουμε τον καπιταλισμό, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε τι καπιταλισμό θέλουμε. Αυτό που ζούμε είναι ένας εκφυλισμός του καπιταλισμού.
Ο καπιταλισμός βασίζεται σε αξίες, αλλά ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός είναι ένας εκφυλισμός, που έχει ποδοπατήσει τις πραγματικές αξίες του καπιταλισμού.“

One Stop News

No comments:

Post a Comment