Pages

.

Η Κατάσταση στην Αμερική σήμερα.

Στο μήνυμα του για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας, το οποίο απηύθυνε, σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες και δύσκολες προκλήσεις και ζήτησε από όλα τα μέλη του Κογκρέσου, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, να αφήσουν τις κομματικές διαφορές τους στην άκρη και να συνεργαστούν για να λύσουν τα οικονομικά και άλλα προβλήματα.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα παρατήρησε ότι όλοι οι Αμερικανοί πολίτες, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και έχουνε κοινές προσδοκίες.Θέλουνε να έχουνε μια δουλειά που θα τους αμείβει ικανοποιητικά για να μπορούν να ζουν τις οικογένειές τους. Θέλουνε να τους δίνεται η ευκαιρία να προκόψουν και να πάνε μπροστά.Πάνω από όλα θέλουνε να έχουνε την δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο.

Κάτι άλλο κοινό που έχουν οι πολίτες μεταξύ τους, τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα, είναι η αποφασιστικότητα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Αν και πέρασαν έναν από τους πιο δύσκολους χρόνους στην ιστορία τους, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να δουλεύουν παραγωγικά, συνεχίζουν να βελτιώνουν τις εκπαιδευτικές γνώσεις τόσο τις δικές τους όσο και των παιδιών τους, και συνεχίζουν να ξεκινάνε νέες επιχειρήσεις. Δεν νοιώθουνε καταπτοημένοι, αντίθετα είναι ενθαρρυμένοι και αντιμετωπίζουν αισιόδοξα το μέλλον. Κι αυτό το πνεύμα που επιδεικνύουν, η αξιοπρέπειά τους και ο δυναμισμός τους, κάνουν και τον ίδιο να αισθάνεται, όπως είπε,πιο αισιόδοξος για το μέλλον από ότι σε οποτεδήποτε άλλη εποχή στο παρελθόν.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες η Αμερικανική συμπολιτεία είναι σήμερα ισχυρή. Οι πολίτες της θα συνεχίσουν τους αγώνες τους και δεν θα επιτρέψουν σε φόβους ή σε διχαστικές ρητορείες να κλονίσουν το ελπιδοφόρο πνεύμα τους.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος Ομπάμα ανήγγειλε σειρά νέων οικονομικών κινήτρων που αποβλέπουν στο να βοηθήσουν την μεσαία εισοδηματική τάξη.Παράλληλα ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει τριετές πάγωμα των κρατικών δαπανών για διάφορα εσωτερικά προγράμματα, προκειμένου να συγκρατηθεί η συνεχιζόμενη αύξηση του κρατικού ελλείμματος. Επίσης τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της επιρροής των ομάδων ειδικών συμφερόντων και υπέρ μεγαλύτερης διαφάνειας στις ενέργειες του Δημοσίου. Ακόμα, παρότρυνε την έγκριση ενός προγράμματος μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, που ήτανε και ένας από τους κύριους στόχους το οποίον ήλπιζε να υλοποιήσει στον πρώτο χρόνο της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει συνέπειες εάν αγνοήσει τις διεθνείς εκκλήσεις για διακοπή ορισμένων πτυχών του πυρηνικού προγράμματός του.Εγγυήθηκε ότι όλα τα Αμερικανικά μάχιμα στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Ιράκ μέχρι τον Αύγουστο αλλά υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ιρακινή κυβέρνηση καθώς αυτή προετοιμάζεται να διεξάγει δημοκρατικές εκλογές την Μάρτιο. Όσον αφορά στο Αφγανιστάν ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπηρετούν εκεί θα αρχίσουν να αποχωρούν του χρόνου το καλοκαίρι.

Την απάντηση των Ρεπουμπλικανών στο προεδρικό μήνυμα έδωσε ο νέος κυβερνήτης της Πολιτείας Βιρτζίνια, Μπόμπ Μακντόνελ. Μιλώντας από την Πολιτειακή Βουλή στο Ρίτσμοντ, ο κύριος Μακντόνελ, έδωσε μια θετική φιλο-επιχειρηματική διάσταση στην πολιτική του κόμματός του, τονίζοντας την ανάγκη για δημιουργία νέων εργασιών και νέων ενεργειακών πηγών, για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και για εξισορρόπηση των πολιτειακών εξουσιών έναντι του, όπως τον απεκάλεσε, παρεμβατισμού του ομοσπονδιακού δημοσίου. Καταλήγοντας τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο να πληρώνει για τα δαπανηρά προγράμματα των Δημοκρατικών.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα απεύθυνε το μήνυμά του για την κατάσταση της Αμερικανικής συμπολιτείας σε μία πολιτικά δύσκολη περίοδο για την προεδρία του. Το ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 10 τοις εκατό, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια και η δημοτικότητα του κυρίου Ομπάμα είναι μειωμένη.

One Stop News

No comments:

Post a Comment