Pages

.

Δυσοίωνες δηλώσεις του Ζαν-Κλοντ Τρισέ για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της ΕKT Ζαν-Κλοντ Τρισέ τροφοδοτεί νέες ανησυχίες για την Ελλάδα, είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt: Η υπερχρεωμένη Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε ειδική μεταχείριση από την ΕΚΤ. Καμία κυβέρνηση και κανένα κράτος δεν μπορούν να περιμένουν ειδική μεταχείριση, είπε ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ χθες στη Φραγκφούρτη.

Αυτή η απροσδόκητα σαφής τοποθέτηση οδήγησε σε νέα πτώση της αξίας των ελληνικών ομολόγων και εκτίναξε σε νέο ρεκόρ τα ασφάλιστρα επικινδυνότητας.

Ο κ. Τρισέ κάλεσε την Ελλάδα να βοηθηθεί μόνη της και να μην ποντάρει σε ενδεχόμενη βοήθεια άλλων χωρών της ευρωζώνης. Για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι αρκετή βοήθεια η συμμετοχή της στην ευρωζώνη και οι χαμηλότοκες πιστώσεις που έχει εξαιτίας αυτής της ένταξης.
Αναφορικά με τις εγγυήσεις που δέχεται η ΕΚΤ για το βραχυπρόθεσμο δανεισμό τραπεζών στις χώρες της ευρωζώνης ο Τρισέ μίλησε επίσης με σαφήνεια. Η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τις αρχές της, μόνον επειδή τα ομόλογα μιας χώρας - μέλους δεν πληρούν πλέον τα απαραίτητα κριτήρια.

Κατά κανόνα η ΕΚΤ αποδέχεται ομόλογα χωρών που τουλάχιστον από έναν οίκο αξιολόγησης τοποθετούνται στην κλίμακα "Α-", ή "Α3". Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους κατ’ εξαίρεση δέχεται και χώρες με αξιολόγηση τρεις βαθμίδες κάτω από το όριο αυτό. Από το 2011 όμως σύμφωνα με τον κ. Τρισέ θα ισχύσουν οριστικά οι παλιοί κανόνες.

One Stop News

No comments:

Post a Comment