Pages

.

Νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας που σκοπίμως υποτιμά την αξία του νομίσματος της. 63 Γερουσιαστές ενέκριναν το μέτρο και 35 αντιτάχθηκαν σ’ αυτό.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για κυρώσεις από μέρους των ΗΠΑ σε βάρος χωρών που υποτιμούν την αξία του νομίσματος τους και δεν λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος. Επίσης η απόφαση θα μπορούσε να διευκολύνει την διαδικασία αιτήσεων από μέρους αμερικανικών εταιρειών για την επιβολή δασμών σε βάρος εισαγόμενων προϊόντων.

Πάντως όσοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Από τη πλευρά του το Πεκίνο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο σοβαρή παραβίαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά, μετέδωσε ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο. Η Κίνα διαψεύδει ότι υποτιμά εσκεμμένα το νόμισμα της και ισχυρίζεται ότι λαμβάνει μέτρα έτσι ώστε η τιμή του Γουάν να ενισχύεται και να πέφτει έναντι του δολαρίου σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς.

Τώρα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων όπου η έγκριση του είναι αβέβαιη. Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της πλειοψηφίας στη Βουλή, Έρικ Κάντορ, ζητά απ’ το Λευκό Οίκο να εκφράσει επίσημα την θέση του επί του νομοσχεδίου, πριν αυτό εξεταστεί απ’ τη Βουλή.

One Stop News

No comments:

Post a Comment