Pages

.

Το Ναύαρχος Κουζνέτσοφ τον Νοέμβριο στην Ρόδο

Αεροπλανοφόρο τύπου STOBAR
Το ακρωνύμιο σημαίνει Short Take=Off But ARrested landing και χρησιμοποιείται μόνο σε ένα αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το ρωσικό "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ". Εδώ δεν γίνεται χρήση καταπελτών, αλλά τα αεροσκάφη αφήνονται να απονηωθούν με την ώση μόνο των κινητήρων τους, και με τη βοήθεια μιας ναυπηγικής ανύψωσης του πρωραίου άκρου του καταστρώματος πτήσης (ski-jump). Η μέθοδος angled flight deck χρησιμοποιείται και σε αυτόν τον σχεδιασμό, όμως λιγότερο αποτελεσματικά καθώς η διαδρομή για απονήωση είναι μεγαλύτερη. Για την προσνήωση, χρησιμοποιείται ένα σύστημα σύλληψης των αεροσκαφών, τα οποία φέρουν γάντζους, και οι οποίοι συγκρατώνται κατά την προσνήωση από συρματόσχοινα απλωμένα στο κατάστρωμα πτήσης.
Ένα μεγάλο μειονέκτημα αυτού του σχεδιασμού σε σχέση με τους άλλους, είναι ότι τα αεροπλάνα δεν μπορούν να φέρουν βαρύτερα φορτία, όπως βόμβες και pods, παρά μόνο πυραύλους αέρος-αέρος. Το "Κουζνέτσοφ" ναυπηγήθκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 όχι για να αποτελέσει μια απειλή για τα αντίπαλα αεροπλανοφόρα, ή για να διεξάγει επιχειρήσεις τέτοιου εύρους, όπως τα αεροπλανοφόρα του NATO, αλλά για να παρέχει αεροπορική κάλυψη στα υποβρύχια του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πάνω του σταθμεύουν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων τόσο αεροπλάνα τύπου Sukhoi Su-25 και Sukhoi Su-33, όσο και ελικόπτερα Ρωσικού πολεμικού ναυτικού Kamov Ka-27 και Ka-29.

Είναι από τα λίγα αεροπλανοφόρα που είναι εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους και έχει την ικανότητα να πλήττει στρατιωτικούς στόχους, τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, όσο και κάτω από αυτή, αλλά και εναέριους.

One Stop News

No comments:

Post a Comment