Pages

.

Προς τα πού θα διευρυνθεί η Ε.Ε. ???

Η δημοσιευθείσα στις 12 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προοπτική διεύρυνσης της ΕΕ, διαπίστωσε αρκετές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών – μελών, οι συζητήσεις γύρω από τις διατυπώσεις της έκθεσης συνεχίζονταν ως την τελευταία στιγμή. Κύριο σημείο των διαφορών στάθηκε η Σερβία. Οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Ιταλία επέμειναν στην αναγνώριση του Βελιγραδίου ως υποψηφίου μέλους προς ένταξη, επιχειρηματολογώντας ότι η Σερβία εκπλήρωσε την κύρια απαίτηση της ΕΕ για τη συνεργασία της με το Δικαστήριο της Χάγης. Οι Βρετανοί και οι Γερμανοί, από τη δική τους πλευρά, απαιτούν από το Βελιγράδι να διευθετήσει τις σχέσεις του με την Πρίστινα.
Ενδιάμεσο αποτέλεσμα των συζητήσεων έγινε η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ΕΕ να «μελετήσει το ζήτημα» της αναγνώρισης του Βελιγραδίου ως υποψηφίου μέλους. Ταυτόχρονα, οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνέστησαν στις αρχές της Σερβίας να «επιδείξει πιο εποικοδομητική προσέγγιση» απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο, κάτι που δίνει καλή αφορμή για δράση στους αντιπάλους της σερβικής αίτησης.

Εξάλλου, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προκάλεσε ιδιαίτερη χαρά και στους γείτονες της Σερβίας στην περιοχή. Η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν πήραν το αναμενόμενο καθεστώς υποψηφίου μέλους. Η αίτηση δε του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν μπορεί ούτε καν να εξεταστεί έως ότου αναγνωριστεί η ανεξαρτησία της περιοχής απ’ όλα τα μέλη της ΕΕ.

Σε αυτό το φόντο πιο ελκτικές φαίνονται οι αιτήσεις της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου, που είναι ήδη επίσημα υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Όμως ακόμα και το γεγονός αυτό δεν εγγυάται τίποτα. Αρκεί να θυμηθούμε σχετικά με αυτό το παρόμοιο καθεστώς της Τουρκίας, η οποία από χρόνο σε χρόνο δεν πλησιάζει, αλλά, το αντίθετο, απομακρύνεται από την ένταξή της στην ΕΕ.

Παίρνοντας υπόψη την όλο και εμβαθυνόμενη κρίση στις γραμμές της ίδιας της ΕΕ, στη δοσμένη οργάνωση συμφέρει ακριβώς να κρατά για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο τις βαλκανικές χώρες σε «εκκρεμή» κατάσταση. Αυτό της δίνει πολύ καλή δυνατότητα προβολής όλο και νέων απαιτήσεων, αποφεύγοντας την ανάληψη συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών δεσμεύσεων.

Τελικά τα Βαλκάνια είναι ένας γεωπολιτικός χώρος πολιτικό όπου δοκιμάζονται πολλές, εντελώς καινούργιες ιδέες. Μία από αυτές τις ιδέες είναι η διαμόρφωση και η διατήρηση κατάστασης μόνιμου πολιτικού και οικονομικού χάους, μέσα στην οποία τα κράτη της περιοχής δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν χωρίς την δυτική οικονομική και πολιτική στήριξη, και πιθανότατα και τη στρατιωτική, όπως δείχνει το παράδειγμα της Σερβίας, η τελεσιγραφική πίεση μπορεί να δίνει ορισμένους καρπούς. Η Αλβανία ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή της στην ΕΕ, είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπεδίου, οι περιοχές αυτές έχουν μεγάλη σημασία για τη Δύση ως στρατιωτικό και πολιτικά προγεφυρώματα του

One Stop News

No comments:

Post a Comment