Pages

.

Αρνητική η έκθεση της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγκίς, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μόνο στόχο της Τουρκίας και κανένα άλλο αποτέλεσμα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

Τα σχόλια αυτά του κ. Μπαγκίς έγιναν μετά την τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προς ένταξη χώρες. Η έκθεση επικρίνει τη Τουρκία για το ότι δεν καταβάλλει επαρκείς προσπάθειες για την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο και εκφράζει ανησυχία για την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Στις αρχές του μήνα τα ΗΕ και η ΕΕ είχαν ζητήσει απ’ την Τουρκία και τη Κύπρο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στο θέμα της διαμάχης για το δικαίωμα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει απ’ την Άγκυρα να αποφύγει απειλές που θα έβλαπταν περαιτέρω τις σχέσεις της με την Λευκωσία. Μόλις τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της αρμόδιας για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθρην Άστον, είχε ζητήσει και απ’ τις δύο πλευρές να επιτύχουν συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Στην τελευταία έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίσει την σπουδαιότητα συνέχισης των συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας, αλλά επισημαίνει ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στον τομέα αυτό το τελευταίο χρόνο. Ο Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, δήλωσε ότι η έλλειψη προόδου στην διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί ανησυχία τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην Άγκυρα.

One Stop News

No comments:

Post a Comment