Pages

.

Προϋπολογισμοί λιτότητας για τα Κράτη των Βαλκανίων για το 2013.



Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αυξανόμενου εξωτερικού χρέους και επιπλέον να συνεχίσουν να επιβιώνουν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πολλές χώρες των Βαλκανίων συντάσσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2013 με βαριά μέτρα λιτότητας.

Περισσότεροι από 7.000 καθηγητές και αστυνομικοί στη Μπάνια Λούκα διαμαρτυρήθηκαν τον περασμένο μήνα για την σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 10 τοις εκατό στους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη διαδήλωση εδώ και χρόνια εναντίον των περικοπών των κρατικών δαπανών της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS).

"Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Να συμβεί κάτι τέτοιο σε αστυνομικούς και εργαζόμενους; Δεν πρόκειται. Αυτή τη φορά θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος", είπε ο Ντούσκο Γιάντριτς, πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών της RS.

Η κυβέρνηση της RS συνέταξε έναν προϋπολογισμό για το 2013 ύψους 990 εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 7 τοις εκατό σε σύγκριση με τις δαπάνες του τρέχοντος έτους.
"Ο βασικός μας στόχος είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Σχεδιάζουμε να μειώσουμε τον αριθμό των κρατικών φορέων και οι μισθοί του δημόσιου τομέα θα μειωθούν κατά 10 τοις εκατό. Στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 57 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά. Τα μέτρα αυτά δεν είναι δημοφιλή, αλλά θα εγγυηθούν την κοινωνική σταθερότητα στη RS", είπε ο Βλάτκα Μάλιντζαν, του Υπουργείου Οικονομικών της RS.

Στον νέο προϋπολογισμό, η κυβέρνηση έβαλε στην άκρη 6,5 εκατομμύρια ευρώ για την απασχόληση, δηλαδή 5 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από φέτος. Αλλά η θρησκευτική κοινότητα, η οποία έλαβε 2,5 εκατομμύρια ευρώ κατά το τρέχον έτος, θα πάρει μόνο 150.000 ευρώ το 2013.

Η Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (FBiH) έχει παρόμοια οικονομική στρατηγική για το επόμενο έτος. Συνεχίζει με την περιοριστική μισθολογική πολιτική της, καθώς και την επιλογή για διάλυση κάποιων υπηρεσιών.

"Στον προϋπολογισμό του 2013, η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα σε άλλες υποχρεώσεις, όπως τη διάθεση κεφαλαίων για την απογραφή της FBiH και την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών", ανέφερε η Ιβάνα Ραγκούζ, του Υπουργείου Οικονομικών της FBiH.

Η Κροατία βρίσκεται επίσης σε δύσκολη οικονομική περίοδο. Η μείωση του ΑΕγχΠ κατά 1,9 τοις εκατό φέτος ανησυχεί την κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να αυξήσει το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2013.

"Θα αυξήσουμε το ΦΠΑ για προϊόντα όπως το ψωμί και το γάλα έως 5%. Του χρόνου περιμένουμε φιλόδοξη αύξηση του ΑΕγχΠ της τάξης του 1,8 τοις εκατό, και περιμένουμε να το επιτύχουμε αν αυξηθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις", είπε ο Σλάβκο Λίνιτς, υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, στα μέσα ενημέρωσης στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Γκόραν Ραντίβογιατς, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μπάνια Λούκα, δήλωσε ότι ολόκληρη η οικονομική πολιτική μπορεί να εξηγηθεί με δύο λέξεις, αποταμιεύσεις και δανεισμός.

"Το κοινό εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει ότι εμείς δεν εξοικονομούμε προκειμένου να παράγουμε κάτι με τις αποταμιεύσεις. Εξοικονομούμε για να αποπληρώσουμε τα χρέη. Κανένα κομμάτι των αποταμιεύσεων δε θα παραμείνει στο κράτος μας. Μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη χρονιά και σιγά-σιγά, μετά την Πρωτοχρονιά, θα αρχίσουν οι κοινωνικές αναταραχές στο κράτος μας. Αυτό δε θα συμβεί μόνο στην περίπτωση της Β-Ε, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και σε όλη την Ευρώπη", είπε ο Ραντίβογιατς.

Οι πολίτες παραμένουν δυσαρεστημένοι με τα μέτρα.

"Γιατί δεν περικόπτουν οι πολιτικοί τους δικούς τους μισθούς ; Οι πολίτες υποφέρουν λόγω των κακών πολιτικών αποφάσεών τους. Οι πολιτικοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας", είπε ο Σνεζάνα Στάνκοβιτς, 45 ετών οικονομολόγος από τη Μπάνια Λούκα.

No comments:

Post a Comment