Pages

.

Η Παγκόσμια οικονομία αν εξαιρέσεις την Κίνα έχει τα χάλια της.



Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η Ισπανία όχι μόνο δεν θα πιάσει τους στόχους για το έλλειμμα αλλά το χρέος της θα εκτιναχθεί πάνω από το 90% για το 2012 και 2013 ενώ η Ιταλία μέσω του υπουργού οικονομικών της δήλωσε πως αν η Ισπανία ζητήσει στήριξη άνω των € 100 δισ. τότε το μερίδιο της Ιταλίας θα αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ της.

To Γερμανικό Ινστιτούτο Μελετών Bertelsmann, ζητά να αποφευχθεί με οποιοδήποτε τρόπο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ καθώς σε αντίθετη περίπτωση το κόστος θα φτάσει τα € 17,8 τρις. μέχρι το 2020 εξαιτίας της ύφεσης που θα προκαλέσει.

Το Ινστιτούτο αναφέρει ότι η οικονομία που θα επηρεαστεί περισσότερο είναι η Γαλλία με κόστος € 2,9 τρις., η ΗΠΑ με € 2,8 τρις., η Κίνα με € 1,9 τρισ. και η Γερμανία με € 1,7 τρις.
              
Στην Κίνα, οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων μειώθηκαν κατά 3,8% τους πρώτους 9 μήνες του 2012, με τις εισροές του Σεπτεμβρίου να εμφανίζονται μειωμένες κατά 6,8% σε ετήσια βάση ενώ το Υπουργείο Εμπορίου προειδοποίησε για προβλήματα στις εξαγωγές, την στιγμή που ο στόχος του ΑΕΠ στο 7,5%, δεν επιτεύχθη για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2009 αφού στη διάρκεια της περιόδου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,4%.

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες που είναι σε ύφεση, το 7,4% της Κίνας είναι αξιοζήλευτο, αλλά για την Κίνα δεν παύει να θεωρείται ως επιβράδυνση, αναλογιζόμενοι το 9,2% που αναπτύχθηκε το 2011 αλλά και το μέσο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τριών δεκαετιών της τάξης του 10%.
          
Το εμπορικό έλλειμμα της Ιαπωνίας το Σεπτέμβριο, αυξήθηκε κατά $ 7 δισ. λόγω της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, την άνοδο του Γεν αλλά και της διαμάχης της με την Κίνα. 
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας, οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση 10,3% συγκριτικά με το Σεπτέμβριο του 2011, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μειώθηκαν 14,1% προς την Κίνα, 21,1% προς την ΕΕ ενώ προς τις ΗΠΑ είχαν οριακή μείωση κατά 0,9%.  Αξίζει να σημειώσουμε πως στον ανταγωνιστικό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,6%.

No comments:

Post a Comment