Pages

.

Τα πυρηνικά μυστικά της Κίνας.



Η Κίνα είναι η μοναδική από τις πυρηνικές δυνάμεις της «μεγάλης πεντάδας» χώρα, που δεν παραχωρεί κανενός είδους επίσημες πληροφορίες για τη σύνθεση και το μέγεθος των πυρηνικών της δυνάμεων.

Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε ιδιαίτερα από τον εμπειρογνώμονα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντίμιρ Ντβόρκιν, έναν από τους συντάκτες της έκθεσης. "Το πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας ξεπερνά ως προς το βαθμό κλεισίματός του τα παρόμοια προγράμματα των άλλων χωρών. Η Κίνα κρύβει σημαντικό μέρος των πυρηνικών της εξοπλισμών."

Το Πεκίνο επιμένει ότι το πυρηνικό της οπλοστάσιο δεν είναι μεγάλο και είναι ασύγκριτο ως προς τις διαστάσεις του, με τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία. Ωστόσο, σύμφωνα με τις κατασκοπευτικές πληροφορίες, η Κίνα ως τα τέλη του 2011 επεξεργάστηκε σχεδόν 40 τόνους ουρανίου και σχεδόν 10 τόνους πλουτονίου, κάτι που θα αρκούσε για την κατασκεύη σχεδόν 1.800 πυρηνικών κεφαλών.

Το γεγονός αυτό επέτρεψε στον Βλαντίμιρ Ντβόρκιν, ο οποίος νωρίτερα ήταν υπεύθυνος για τον τομέα των στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, να δηλώσει: "Η Κίνα διαθέτει κατά 2-3 φορές περισσότερες πυρηνικές κεφαλές απ’ ό,τι έχει αναγνωριστεί από την κοινότητα των εμπειρογνωμόνων." Οι διαθέσιμες εκτιμήσεις και συγκεκριμένα του Σουηδικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών, είναι κάπως μειωμένες σε σύγκριση με τα όσα μπορεί να έχει στην πραγματικότητα η Κίνα.

Οι εμπειρογνώμονες τόνισαν επίσης ότι η Κίνα τελειοποιεί με συνέπεια τις προδιαγραφές των στρατηγικών της πυραύλων, των πυραύλων μέσου βεληκενούς και των επιχειρησιακών και τακτικών της πυραύλων. Μάλιστα, τα συστήματα των δύο τελευταίων κατηγοριών είναι εξοπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές.

Εξάλλου, ο εμπειρογνώμονας του ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» Βασίλι Κάσιν βλέπει αυτό το συμπέρασμα της έκθεσης αρκετά αμφισβητούμενο: "Η Κίνα ασχολόταν με τον σχεδιασμό τακτικών πυρηνικών όλων την περίοδο της αντιπαράτασής της με τη Σοβιετική Ένωση, αλλα δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αποδείξεις ότι είχαν τεθεί σε μαζική παραγωγή ή ότι είχαν αναπτυχθεί."

Ο επιταχυμένος εκσυγχρονισμός και η αύξηση του πυραυλικού πυρηνικού δυναμικού της Κίνας, έχουν πρώτ’ απ’ όλα χαρακτήρα καθεστώτος. Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες, δεν πρέπει να υποτιμάται η πυρηνική απειλή από την Κίνα. Για τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του Πεκίνου μαρτυρούν οι αποστολές του Πολεμικού Ναυτικού του στον Παγκόσμιο Ωκεανό, καθώς επίσης και η αναζήτηση στρατιωτικών σημείων στηριξης σε απομακρυσμένες περιοχές και συγκεκριμένα στον Ινδικό Ωκεανό. Για αυτό τον λόγο, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, κατά την επεξεργασία οποιωνδήποτε νέων πρωτοβουλιών τους για τον περιορισμό ή τη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών, χρειάζεται να παίρνουν υπόψη τους και τον «κινέζικο παράγοντα».

No comments:

Post a Comment