Pages

.

Τι αποσιωπά η Γαλλία με τους Μετανάστες στο Παρίσι.



Οι ταινίες του Ρώσου δημοσιογράφου Αλεξάντρ Ρογκάτκιν για τη μετανάστευση προκάλεσαν πολύ έντονη αντίδραση τόσο στη Ρωσία, όσο και στο εξωτερικό. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde επέκρινε, μεταξύ άλλων, την ταινία «Ξένοι 2» όπου παρουσιάζονται τα προάστια του Παρισιού, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο των μεταναστών.

Η εφημερίδα τόνισε ότι όλα τα προβλήματα, που προβάλλονται στην ταινία αυτή είναι επινοημένα, ενώ πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι στους Γάλλους δεν άρεσε το ότι κάποιος έθεσε το πρόβλημα, το οποίο δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους και το αποσιωπούν.

Σήμερα ο κάθε επισκέπτης του Παρισιού πρέπει να ξέρει σε ποιες περιοχές είναι καλύτερα να μην πηγαίνει. Ανάμεσα στις επικίνδυνες περιοχές είναι όλα τα προάστια, με κακοφτιαγμένες πολυκατοικίες. Ακριβώς σε αυτές τις περιοχές εργάστηκε το ρωσικό κινηματογραφικό συνεργείο. Σε σχέση με αυτό ο Αλεξάντρ Ρογκάτκιν παρατήρησε τα εξής: Μας είπαν ότι στους δρόμους των αραβικών γειτονιών δεν θα καταφέρουμε να τραβήξουμε τίποτα και ότι μόλις βγούμε με την έτοιμη για γύρισμα μηχανή, αμέσως θα μας γδάρουν. Δεν πιστέψαμε. Ωστόσο, δεν προλάβαμε ακόμη να κατεβούμε από το αυτοκίνητό μας ο εικονολήπτης μας την έφαγε στα μούτρα.

Οι αστυνομικοί δεν έχουν στην ουσία καμία εξουσία σ’ αυτές τις περιοχές και οι ίδιοι φοβούνται μερικές φορές να εμφανιστούν εκεί. Τα γκέτα αυτά ελέγχονται από τις εθνικές κοινότητες και τους εμπόρους ναρκωτικών. Όλη η δημόσια τάξη εκεί από καιρό ρυθμίζεται με ανατολικό τρόπο,- διηγήθηκε στον Αλεξάντρ Ρογκάτκιν ο Ντμίτρι ντε Κοσκό κάτοικος του Σεντ-Ουάν, βόρειου προαστίου του Παρισιού.

Στα σχολικά εστιατόρια δεν σερβίρουν σχεδόν καθόλου χοιρινό κρέας. Μάλιστα, κάποτε πιέζουν ακόμα τα παιδιά, που δεν είναι υποχρεωτικά μουσουλμάνοι να μην τρώνε χοιρινό κρέας.
Εξάλλου, σύμφωνα με τους ειδικούς, στη χώρα ζουν σήμερα σχεδόν 6 εκατομμύρια μετανάστες. Μερικοί απ’ αυτούς έχασαν τη δουλειά τους μετά την κρίση και τώρα διαπράττουν ληστείες και άλλα αδικήματα. Οι Γάλλοι, βέβαια, είναι δυσαρεστημένοι με τέτοια κατάσταση. Είναι, ωστόσο. αμφίβολο, αν η τωρινή κυβέρνηση των Σοσιαλιστών θα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης,- θεωρεί ο Πιοτρ Τσερκάσοφ, επικεφαλής του Κέντρου Γαλλικών Ιστορικών Ερευνών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Ιστορίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο Φρανσουά Ολάντ ήρθε στην εξουσία σε μεγάλο βαθμό χάρη στις ψήφους των λεγόμενων νέων Γάλλων από τους πρώην μετανάστες. Είναι επίσης σαφές, ότι η λύση όλων αυτών των προβλημάτων μέσα στα πλησιέστερα χρόνια θα είναι μάλλον αδύνατη γιατί τότε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο Πρόεδρος θα πρέπει να απορρίψουν πολλά από τα προεκλογικά τους συνθήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Πέρυσι γίναμε μάρτυρες της κατάρρευσης της μεταναστευτικής πολιτικής στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Στο εγγύς μέλλον η κατάσταση μπορεί να επαναληφθεί, ήδη 17.000 Σύριοι είχαν υποβάλει αιτήσεις στις διπλωματικές Υπηρεσίες των χωρών-μελών της ΕΕ και περιμένουν την παραχώρηση πολιτικής ασυλίας σε αυτούς. Τα Κοινοβούλια και οι πολιτικοί αρχίζουν βιαστικά να συντάσσουν πανευρωπαϊκούς Νόμους που θα μπορούσαν να προστατεύσουν την περιοχή από τους μετανάστες.


No comments:

Post a Comment