Pages

.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Δύο ακτιβιστές από το Ιράν, η δικηγόρος Nasrin Sotoudeh και ο σκηνοθέτης Jafar Panahi, είναι οι φετινοί νικητές του βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης. Η επιλογή των νικητών έγινε από τον Πρόεδρο Schulz και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ. Αναλυτική ενημέρωση για το φετινό βραβείο στο αφιέρωμα που ακολουθεί.

Τους υποψήφιους προτείνουν κάθε χρόνο οι πολιτικές ομάδες ή τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτές ανεξαρτήτως ομάδας και φέτος, στις 9 Οκτωβρίου, θα επιλεγούν οι τρείς φιναλίστ από τους οποίους οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ επέλεξαν τους δύο φετινούς νικητές στις 26 Οκτωβρίου. Το βραβείο θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή το Δεκέμβριο στο Στρασβούργο. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το 1988 σε άτομα και οργανώσεις που διακρίθηκαν για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Το 2011 απονεμήθηκε σε ακτιβιστές της Αραβικής Άνοιξης. φέρει το όνομα του διάσημου Σοβιετικού φυσικού και αντικαθεστωτικού, Αντρέι Ζαχάρωφ.

Το 2011 το βραβείο απονεμήθηκε σε ακτιβιστές της Αραβικής Άνοιξης σε αναγνώριση της μάχης που έδωσαν για τον εκδημοκρατισμό των χωρών τους. Με το βραβείο έχουν επίσης τιμηθεί ο Νέλσον Μαντέλα (1988), η Aung Sang Suu Kyi (1990) και ο ΟΗΕ, στο πρόσωπο του τότε γενικού γραμματέα του, Κόφι Ανάν (2003).

No comments:

Post a Comment