Pages

.

Ανάπηρος βρέθηκε να χρωστά 27 εκατομμύρια ΦΠΑ.


Μια τραγική ιστορία αποκαλύφθηκε πίσω από τη σύλληψη 41χρονου στα Τρίκαλα, που φέρεται να έχει χρέη προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου, άτομο με ειδικές ανάγκες, έπεσε θύμα αδίστακτων απατεώνων που γνωρίζοντας την ιδιαιτερότητά του, τον έβαζαν να υπογράφει χαρτιά σύστασης εταιρειών, οι οποίες στη συνέχεια εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, φεσώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.

Ο 41χρονος συνελήφθη χθες και μάλιστα στο δελτίο της αστυνομίας, εμφανίζεται ως «πρώην επιχειρηματίας», ενώ στην πραγματικότητα είναι άνεργος και εργάστηκε μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα στον Δήμο Τρικάλων.

Πριν από μερικά χρόνια τον πλησίασαν άγνωστα σε αυτόν άτομα και τον παρέσυραν στη Θεσσαλονίκη, όπου για αρκετά βράδια γύριζαν σε μπαράκια και κλαμπ, ενώ ενδιάμεσα τον έβαζαν να υπογράφει διάφορα χαρτιά. Όπως προκύπτει από την προανάκριση, υπέγραψε μια σειρά από παραστατικά ίδρυσης εταιρειών, με υψηλούς τζίρους, πολύ προσωπικό και μεγάλη, εξαγωγική κυρίως, δραστηριότητα.

Οι εταιρείες αυτές εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια, με την υπογραφή του 41χρονου και παράλληλα εξέδωσαν ακάλυπτες επιταγές. Παρά τη δραστηριότητα αυτή όμως ουδέποτε πληρώθηκαν οι αναλογούντες φόροι, ΦΠΑ, ΦΜΥ, οφειλές προς το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο είναι 26.938.597 ευρώ, ενώ ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως πήρε μόνο 2.000 ευρώ όταν πρώτο συνάντησε αυτούς τους ανθρώπους, για τους οποίους δεν γνωρίζει και πολλά στοιχεία. Ο 41χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, καθώς εκεί φέρεται να δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 98 του ποινικού κώδικα και του νέου νόμου 3943/2011 για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.

No comments:

Post a Comment