Pages

.

Πόσα είδωλα δίνουν δυο αντικριστοί καθρέφτες;


Όταν ένα αντικείμενο καθρεφτίζεται σε δυο καθρέφτες ταυτόχρονα, βλέπουμε περισσότερα από ένα είδωλα. 

Ο αριθμός των ειδώλων εξαρτάται από τη γωνία που σχηματίζουν μεταξύ τους οι δυο καθρέφτες και μπορεί να υπολογιστεί εύκολα από τον τύπο, x=360/(y-1), όπου x = αριθμός ειδώλων  και y = γωνία μεταξύ των δύο καθρεφτών.

Τα πολλαπλά είδωλα σχηματίζονται γιατί οι άξονες συμμετρίας των καθρεφτών λειτουργούν κι αυτοί ως καθρέφτες που καθρεφτίζουν εκ νέου τα αρχικά είδωλα. Όσο πιο μικρή είναι η γωνία μεταξύ των δυο καθρεφτών τόσο περισσότεροι άξονες συμμετρίας σχηματίζονται. 

Η πιο ακραία κατάσταση είναι εκείνη κατά την οποία οι καθρέφτες είναι παράλληλοι, δηλαδή τότε που η γωνία μεταξύ τους είναι μηδενική (0 μοίρες). 

Σύμφωνα με τη φόρμουλα, γίνεται διαίρεση με το μηδέν, κάτι που είναι αδύνατο, κι έτσι το αντικείμενο κρύβει τα ίδια τα είδωλά του. Αν όμως η γωνία είναι λίγο μεγαλύτερη της μηδενικής και ταυτόχρονα το είδωλο που καθρεπτίζεται είναι εξαιρετικά μικρό έτσι ώστε να έχει ασήμαντη «σκιά», τότε θεωρητικά προκύπτει άπειρος αριθμός ειδώλων. 

Ωστόσο στην πράξη ο αριθμός των ειδώλων θα είναι κατά πολύ μικρότερος, από το θεωρητικό αποτέλεσμα του τύπου, γιατί το αντανακλώμενο φως, γίνεται όλο και πιο ασθενικό, γιατί η σκόνη του αέρα αντανακλά μέρος του φωτός προς άλλες κατευθύνσεις.

No comments:

Post a Comment