Pages

.

Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησιά στην Κύπρο.


Στην περιοχή των Καλογήρων στην Κύπρο, θα δεσπόζει μέσα στον επόμενο χρόνο ο πρώτος και επιβλητικότερος, από κάθε άποψη, ρωσικός ναός ο οποίος θα εξυπηρετεί της θρησκευτικές ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της ρωσικής κοινότητας ο οποίος υπολογίζεται ότι ξεπερνά σήμερα τις 30.000.

Η νέα εκκλησία που θα είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, θα κτιστεί στον ίδιο χώρο όπου σήμερα υπάρχει μικρό ξύλινο εκκλησάκι. Ήδη τα αρχιτεκτονικά σχέδια έχουν κατατεθεί και αναμένεται ότι σε ένα μήνα περίπου θα εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες άδειες ώστε να ξεκινήσει άμεσα το έργο με ορίζοντα αποπεράτωσης τα δύο χρόνια.

Όπως ανέφερε στην «Φ» ο Διευθυντής του έργου Roman Iktrabizs, η εκκλησία θα κτισθεί με τις ευλογίες του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, αφού μετά από συνεννόηση των δύο ιεραρχών, η Αρχιεπισκοπή Κύπρου δώρισε 8 οικόπεδα (συνολικού εμβαδού 600τ.μ.) στο Πατριαρχείο της Μόσχας. «Αυτό ήταν φυσικό επακόλουθο των καλών σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες», αναφέρει ο Διευθυντής του έργου, επισημαίνοντας ότι «ο ναός θα χτισθεί σύμφωνα με την παραδοσιακή ρωσική τεχνοτροπία με τον εντυπωσιακό χρυσό τρούλο της να φτάνει σε ύψος τα 30 μέτρα». Εντός του ναού θα λειτουργεί επίσης βιβλιοθήκη ενώ τις Κυριακές θα λειτουργεί και κατηχητικό για μικρά παιδιά. Μελλοντικά θα διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις για διάφορες γιορτές της Ορθοδοξίας.

Η ιδέα για την κατασκευή της εκκλησίας προέκυψε πριν από 11 χρόνια ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας αφού μόλις πέρυσι προχώρησαν οι διαδικασίες και επιτεύχθηκε η μεταβίβαση της γης από την Αρχιεπισκοπή στο Πατριαρχείο της Μόσχας. «Η εκκλησία θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο και χώρο συνάθροισης και θρησκευτικότητας για όλους τους Ρωσόφωνους στην Κύπρο, όχι μόνο Ρώσους αλλά και Ρουμάνους και Πόντιους» αναφέρει ο κ. Iktrabizs, προσθέτοντας ότι «στην Κύπρο νιώθουμε φιλικά όταν πάμε σε χριστιανικές εκκλησίες, δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα απλά η εκκλησία που θα κατασκευαστεί θα λειτουργεί στα ρωσικά και θα μας κάνει να νιώθουμε ακόμα πιο οικεία… Η εκκλησία, θα είναι ανοιχτή και στους Κύπριους με τους οποίους μας ενώνει η Ορθόδοξη πίστη».

Το κόστος το οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 5εκ. ευρώ έχουν αναλάβει να καλύψουν επιφανείς ρώσοι συμπολίτες μας που ζουν μόνιμα στην Κύπρο με τις οικογένειες τους. Μέχρι σήμερα οι ρώσοι κάτοικοι της Λεμεσού εκκλησιάζονταν στο μικρό εκκλησάκι του Φιλάνθρωπου Χριστού στο Ζακάκι το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί μετά την κατασκευή του μεγάλου ναού, ως παρεκκλήσι.

Το Ιδρυτικό Συμβούλιο του ναού του Αγίου Νικολάου έχει ήδη απευθυνθεί προς το κοινό που εκτιμά τους πνευματικούς θησαυρούς και την Ορθόδοξη παράδοση να είναι γενναιόδωρο στις δωρεές του για να περατωθεί το έργο και να κτισθεί η ρωσική εκκλησία στην Κύπρο. Για δωρεές έχουν ανοιχτεί λογαριασμοί στις Τράπεζες: Τράπεζα Κύπρου, Μαρφίν Λαϊκή, Ελληνική Τράπεζα, FBME Bank, ΟJSC Promsvyazbank, Cyprus Branch.

No comments:

Post a Comment