Pages

.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έντονες αντιδράσεις για την Σέγκεν.


Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά απόφασης των κυβερνήσεων να αποκλείσουν το ΕΚ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κρίσιμες αποφάσεις για τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν. Σε συζήτηση για το θέμα στην ολομέλεια, οι εκπρόσωποι των περισσότερων πολιτικών ομάδων επέκριναν δριμύτατα την Δανική προεδρία του Συμβουλίου για μια κίνηση που χαρακτήρισαν ευθεία προσβολή των θεμελιωδών αρχών στις οποίες βασίζεται η ΕΕ

Με απόφαση που έλαβε στις 7 Ιουνίου κι ενώ ήταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το ΕΚ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ίδιο θέμα, το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης τροποποίησε τη νομική βάση των κανόνων αναθεώρησης και εποπτείας του χώρου Σένγκεν αποκλείοντας το ΕΚ και την Επιτροπή από μελλοντικές αποφάσεις. αντί της συναπόφασης που ίσχυε μέχρι σήμερα, οι υπουργοί απλώς υποσχέθηκαν να ενημερώνουν το ΕΚ για μελλοντικές αποφάσεις τους.

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές, ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης, Morten Bødskov, ισχυρίσθηκε ότι επρόκειτο για κίνηση με νομικό κι όχι πολιτικό περιεχόμενο και κάλεσε τους ευρωβουλευτές να "δουν την υπόθεση συνολικότερα".

Ωστόσο οι περισσότεροι αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων αντέδρασαν ιδιαίτερα έντονα, με τον Γάλλο επικεφαλής του ΕΛΚ, Jospeh Daul, να χαρακτηρίζει την απόφαση "εντελώς απαράδεκτη" και τον ομόλογό του των Σοσιαλιστών, Αυστριακό Hannes Swoboda, να δηλώνει ότι το Συμβούλιο "άνοιξε την πόρτα στον λαϊκισμό", προειδοποιώντας ότι "θα σας εμποδίσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πολιτικό και νομικό μέσο για να το σταματήσουμε".

Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απείλησε και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Βέλγος ευρωβουλευτής, Guy Verhofstadt, ενώ η Γερμανίδα συμπρόεδρος των Πρασίνων, Rebecca Harms, Κατηγόρησε τους υπουργούς ότι "χρησιμοποιούν το Σένγκεν για να ξεχάσει ο κόσμος την κρίση. Από δε την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η Cornelia Ernst (Γερμανία) κατηγόρησε τις κυβερνήσεις για "κατάπτυστη, αντιδημοκρατική και αντιευρωπαϊκή κίνηση".

Από την άλλη πλευρά η Anthea McIntyre των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (Βρετανία) εξέφρασε έκπληξη για την απόφαση του συμβουλίου αλλά έκπληξη και για την "παιδιάστικη" αντίδραση των ευρωβουλευτών, για να θυμίσει ότι "η εθνική ασφάλεια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών. Αντιστοίχως, "λογική" χαρακτήρισε την απόφαση ο Ολλανδός Auke Zijlstra, Μη Εγγεγραμμένο σε πολιτική ομάδα μέλος του ΕΚ.

Τέλος, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επίτροπος Εσωτερικών, Cecilia Malmström, δήλωσε πως είν αι "πεπεισμένη ότι το θέμα δεν έχει λήξει", για να εκφράσει την "σαφή απογοήτευσή" της για τη στάση των κυβερνήσεων.

No comments:

Post a Comment