Pages

.

Άμεσος κίνδυνος μη αναστρέψιμων κλιματικών αλλαγών.


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για άλλη μια φορά ο ΟΗΕ δυο εβδομάδες πριν τη Διάσκεψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Ρίο (Rio+20) κάνοντας λόγο για κίνδυνο μη αναστρέψιμων αλλαγών.

Δυο εβδομάδες πριν την πολυαναμενόμενη διάσκεψη-μαμούθ του Ρίο ντε Τζανέιρο, τα Ηνωμένα Έθνη εντείνουν τις πιέσεις για άμεσα και αποφασιστικά βήματα στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη νεότερη έκθεσή του για την κατάσταση του πλανήτη, Geo 5, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) προχωρά σε έναν εν μέρει καταστροφικό απολογισμό όσον αφορά την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί.

Μετά από «εκατομμύρια δηλώσεων» και εκατοντάδες συμφωνίες δεν διαπιστώνεται η παραμικρή πρόοδος στους περισσότερους τομείς. «Καταδικάζουμε τους ανθρώπους να μην έχουν αργότερα επιλογή», είπε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP Άχιμ Στάινερ.

Η διεθνής κοινότητα έχει επιτύχει «σημαντική» πρόοδο σε μόλις τέσσερις από τους 90 στόχους για το περιβάλλον. Αυτοί αφορούν στη μείωση ουσιών που βλάπτουν το στρώμα του όζοντος, τη μείωση της ποσότητας μολύβδου στα καύσιμα, την καλύτερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό καθώς και τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης, η οποία, ωστόσο, παραμένει σε δραματικά επίπεδα.

No comments:

Post a Comment