Pages

.

Τι θα γίνει σήμερα στο Eurogroup.


Ελλάδα.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς θα εκπροσωπήσει τελικά την Ελλάδα στην κρίσιμη συνεδρία του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί για μια ακόμα φορά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό αποφασίστηκε χθες το βράδυ, σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Βάσει της απόφασης, ο κύριος Ζανιάς θα επιχειρήσει καταρχήν να εξασφαλίσει χρόνο για την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές και προσδοκίες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης.

Ωστόσο, το έργο του προβλέπεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς αναμένεται να δεχθεί πιεστικές ερωτήσεις, δεδομένης και της στάσης των εταίρων της Ελλάδας, που επανειλημμένα και επισήμως έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν επαναδιαπραγμάτευση των βασικών όρων του μνημονίου.

Θεσμικά, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Βασίλης Ράπανος δεν μπορεί να παραστεί στη συνεδρία του Eurogroup, επειδή δεν έχει ακόμα ορκιστεί, κάτι που θα γίνει σήμερα στις 19:00.

Κύπρος.

Τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στην Κύπρο θα συζητήσουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι συνέρχονται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Σε ενημερωτικό της σημείωμα ενόψει της σημερινής συνεδρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει τις συστάσεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Κύπρο κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2012.

Η Κομισιόν χαιρετίζει τα μέτρα που έχει λάβει η Κύπρος για δημοσιονομική εξυγίανση. Επισημαίνει επίσης τη δέσμευση των κυπριακών αρχών για λήψη πρόσθετων μέτρων έως το τέλος Ιουνίου. Η Επιτροπή σημειώνει ότι θα αξιολογήσει τα μέτρα για να διαπιστώσει κατά πόσον οδηγούν στην επίτευξη του στόχου.

Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι κυπριακές τράπεζες δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα από τις εξελίξεις στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα από το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, ο οποίος θα παραστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αναλύσει στους ευρωπαίους ομολόγους του, τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για εξυγίανση της οικονομίας.

No comments:

Post a Comment