Pages

.

Όταν η Πραγματική Οικονομία δίνει μαθήματα Οικονομίας

Οι Εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 46% το Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2009, η αύξηση αυτή δημιουργεί ελπίδες για μια ισχυρή ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η αύξηση ήταν υψηλότερη από τις προσδοκίες όλων των διεθνών αναλυτών, οι οποίοι δεν περίμεναν αύξηση μεγαλύτερη από 35% ως το πολύ 40%.
Η αύξηση αυτή είναι πιθανό να αυξήσει την ήδη μεγάλη πίεση που δέχεται η κινεζική κυβέρνηση για την ανατίμηση του γιουάν, για το οποίο οι ΗΠΑ, διαμαρτύρονται συνεχώς ότι είναι υποτιμημένο.
Οι εισαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, η αύξηση των εισαγωγών είναι  44,7% για τον περασμένο μήνα.
Η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών της Κίνας προήλθε βασικά από την οικονομική τόνωση των δαπανών της κυβέρνησης.
Με την αύξηση των εισαγωγών, μειώνεται το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, στο επίπεδο των 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για το μήνα Φεβρουάριο.

Η βοήθεια του Γιουάν στην αύξηση των εξαγωγών
Το Πεκίνο είχε διατηρήσει το γιουάν στα ίδια επίπεδα, έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, για περισσότερο από 18 μήνες, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τους εξαγωγείς της.
Αυτό έχει εξοργίσει της ΗΠΑ, η οποίες λένε ότι η κινεζική κυβέρνηση διατηρεί αδίκως υποτιμημένο το γιουάν, και η Ουάσιγκτον συνεχίζει να ζητά από το Πεκίνο να επιτρέψει στο νόμισμα να διακυμαίνεται ελεύθερα στην αγορά συναλλάγματος για να αντικατοπτρίζει την πραγματική αγοραία αξία του.
Η ανάκαμψη φαίνεται να έχει σταθερές βάσεις και αυτό θα δώσει στην κυβέρνηση της Κίνας την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να ξεκινήσει μια μικρή ανατίμηση του γιουάν, δήλωσε ο Xianfang, οικονομολόγος στην IHS Global Insight στο Πεκίνο.
Ωστόσο, ο διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Zhou Xiaochuan, δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η κυβέρνηση είναι «ιδιαίτερα προσεκτική» σε οποιαδήποτε χαλάρωση των ελέγχων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, επειδή οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι ακόμη αβέβαιες.

Εντυπωσιακή αύξηση
Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενώ η 46% αύξηση των εξαγωγών το Φεβρουάριο είναι προφανώς μια εντυπωσιακή αύξηση, είναι λίγο παραφουσκωμένη σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2009, όταν τότε οι μεταφορές είχαν μειώθηκαν κατά 25,7%.
Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση του προηγούμενου μήνα αντισταθμίζει το ποίο πάνω γεγονός γιατί επιτεύχθηκε μέσα σε ένα μήνα, τον Φεβρουάριο του 2010, όπου τα Κινέζικα εργοστάσια ήταν κλειστά για πέντε ημέρες, λόγω του κινέζικου νέου έτους (για όποιον δεν το κατάλαβε μιλάμε για 23 ημερολογιακές ημέρες η για 19 εργάσιμες ημέρες για την Κίνα η για 15 εργάσιμες ημέρες για την Ευρωπαϊκή ένωση και φυσικά την Ελλάδα).

One Stop News

No comments:

Post a Comment