Pages

.

Συνέντευξη Νόρμπερτ Βάλτερ

Nα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Νόρμπερτ Βάλτερ ζητάει να στηριχθεί η Ελλάδα στις προσπάθειες της για την εφαρμογή του προγράμματός σταθερότητας.

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ αναφέρθηκε με ανησυχία στα υπέρογκα και πρωτοφανή ελλείμματα του γερμανικού προϋπολογισμού και συνέκρινε την κατάσταση με το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα.

«Το 2010 θα πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά που σημειώνονται τόσο μεγάλα ελλείμματα. Βλέπουμε στην Ελλάδα τι γίνεται όταν επί χρόνια ακολουθείται πολιτική δανεισμού και ελλειμμάτων. Τέτοια πολιτική δεν έχει ευτυχή κατάληξη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιστέλλονται οι δαπάνες ακόμη και όταν η οικονομική συγκυρία είναι αντίξοη», καταλήγει ο κ. Βάλτερ.

Προβληματισμός επικρατεί σήμερα στα σχόλια των μέσων ενημέρωσης αναφορικά με τις προοπτικές της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική της κρίση. Το δίλημμα «ΔΝΤ ή ευρωπαϊκή στήριξη» αναδεικνύεται σήμερα από το σύνολο του τύπου και ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι σήμερα κάποιων εφημερίδων: «O Παπανδρέου ασκεί πιέσεις λέγοντας ότι θα προσφύγει στο ΔΝΤ», «Η στροφή της γερμανικής κυβέρνησης τρομάζει τους επενδυτές», «Η Ελλάδα βάζει το πιστόλι στο στήθος της Ευρώπης». Αναλύεται η επίμονη άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και φυσικά οι σχολιαστές είναι μοιρασμένοι σε δύο τουλάχιστον στρατόπεδα.

Στο ερώτημα αυτό δεν απαντά ευθέως ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Νόρμπερτ Βάλτερ. Εκτιμά ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Η Ελλάδα ενήργησε. Και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Αθήνα κατάφερε να λάβει μέτρα στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Θα πρέπει όμως εμείς να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Βάλτερ.

One Stop News

No comments:

Post a Comment