Pages

.

Πρόληψη πριν χτυπήσει η θεομηνία, γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών μετά το πέρασμά της και αλληλεγγύη με όσους έχουν πληγεί, είναι η τριπλή προσέγγιση του ΕΚ μετά τις αλλεπάλληλες και πολύνεκρες φυσικές καταστροφές στην Αϊτή, τη Χιλή, την Τουρκία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία, με τον πρόεδρο Jerzy Buzek να εκφράζει τη συμπαράσταση του προς τις οικογένειες των θυμάτων.
Χιλιάδες νεκροί και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι είναι ο απολογισμός των εφετινών φυσικών καταστροφών, που έπληξαν και την Ευρώπη, με τον τυφώνα "Xynthia" στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία και τις πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Μαδέρα, να αφήνουν πίσω τους περισσότερους από 100 νεκρούς, πολλές χιλιάδες άστεγους και τεράστιες καταστροφές σε κτίρια, υποδομές αλλά και το περιβάλλον.
Τούτο δε, ενώ είναι βέβαιο ότι έπεται συνέχεια, αν μη τι άλλο λόγω των αλλαγών στο κλίμα αλλά και της εγκατάστασης του ανθρώπου σε περιοχές που είναι από τη φύση του ευάλωτες. Έτσι, σε ψήφισμά του που εγκρίθηκε την Πέμπτη 11 Μαρτίου με 474 ψήφους έναντι 7 και 50 αποχές, το ΕΚ σημειώνει ότι "έχει καταστεί σαφές τα τελευταία χρόνια ότι τα προβλήματα με τις πλημμύρες, τις καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να εκδηλώνονται με αυξανόμενη συχνότητα".

Πρόληψη και αποκατάσταση

Τι μπορεί να γίνει; Η ίδια η θεομηνία φυσικά δεν μπορεί να αποτραπεί, όμως οι συνέπειές της είναι δυνατόν να περιορισθούν τόσο με την κατάλληλη προετοιμασία πριν επέλθει η καταστροφή όσο και με την ταχύτερη και πληρέστερη κινητοποίηση όταν συμβεί.
Στο μέτωπο της πρόληψης, το ψήφισμα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι κατά τόπους αρχές οφείλουν "να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή" στις χρήσεις γης, στην ανάγκη αναδασώσεων ή και τη διαχείριση των υδάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο της δόμησης στις παράκτιες ζώνες, στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και στη διαχείριση των δασών και της γεωργίας.
Όμως εξαιρετικά σημαντική είναι και η κινητοποίηση μετά την καταστροφή. Στο σημείο αυτό, πολλοί ευρωβουλευτές επεσήμαναν το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης γενικά και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, την κινητοποίηση αλλά και ενίσχυση του οποίου ζήτησαν.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης

Έτσι, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Lambert Van Nistelrooij, διερωτήθηκε στη συζήτηση στην ολομέλεια " πως γίνεται να μη δέχεται το Συμβούλιο το αίτημα του Κοινοβουλίου για ελαστικότερη εφαρμογή των κανόνων του Ταμείου"; Τούτο ενώ η Γαλλίδα Elisabeth Morin-Chartier, επίσης του ΕΛΚ ζήτησε την αλληλεγγύη της Ευρώπης για τη χώρα της, όπως τη ζήτησε για την Πορτογαλία η Edite Estrella των Σοσιαλιστών. Από δε την πλευρά του, ο João Ferreira (Πορτογαλία, Ευρ. Εν. Αριστερά) σημείωσε ότι "μετά τα συλλυπητήρια να στραφούμε σε κάτι πιο απτό: την οικονομική βοήθεια".
Έτσι, με το ψήφισμά του, το ΕΚ ζητά "την κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης με τον πλέον επείγοντα και ευέλικτο τρόπο και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό" αλλά και κάτι περισσότερο, την αναμόρφωσή του. Σημειώνουν έτσι οι ευρωβουλευτές ότι είναι "απαραίτητος" ο νέος κανονισμός του Ταμείου. Μάλιστα το σχέδιο του νέου κανονισμού που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη από το 2006, αλλά αναμένει ακόμα την έγκρισή του και από το Συμβούλιο "ώστε να καταστεί δυνατόν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκαλούνται από τις φυσικές καταστροφές με πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο".
Σήμερα τα κονδύλια του ταμείου ανέρχονται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο και διατίθενται για την άμεση αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και τη στέγαση των πληγέντων, όχι όμως για την αποζημίωσή τους ή για πιο μακροπρόθεσμες δράσεις ανοικοδόμησης.

One Stop News

No comments:

Post a Comment