Pages

.

Καίριας σημασίας ΕΚΟΦΙΝ για την Ελληνική οικονομία

Αλληλοδιαψεύδονται οι δηλώσεις και τα σενάρια που δημοσιεύονται στον ευρωπαϊκό τύπο και αφορούν στην φήμη για έγκριση, από το αυριανό συμβούλιο Εκοφίν στις Βρυξέλλες, του σχεδίου για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τις χώρες της ζώνης του Ευρώ.
Οι πληροφορίες και μάλιστα διασταυρωμένες, όπως γράφεται, των γαλλικών εφημερίδων «Le Monde» και «Figaro» του Σαββατοκύριακου, αναφέρονται σε συμφωνία των Υπουργών Οικονομικών ως προς την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ύψους 20-25 δις ευρώ, είτε με απ’ ευθείας δανεισμό από τα κράτη μέλη του Γιούρογκρουπ, είτε με δανεισμό με χαμηλά επιτόκια με ευρωπαϊκές εγγυήσεις.

Η Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της εξέφρασε την αμφιβολία της ότι το Συμβούλιο Εκοφίν θα καταλήξει σε τέτοια συμφωνία, θεωρώντας ότι είναι πρόωρη μια τέτοια απόφαση και τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί με τις ίδιες τις δυνάμεις της.
Οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ έγιναν μετά και την διάψευση των φημών από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν την Παρασκευή, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη για δράση, αν χρειασθεί, αλλά δεν έχει συμφωνήσει σε οικονομική στήριξη της Ελλάδας.
Τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης μηχανισμού στήριξης διέψευσε και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, καθώς η Γερμανία παραμένει ο μεγάλος αρνητής της οποιασδήποτε βοήθειας. Παρόλα αυτά πληροφορίες αναφέρουν από τις Βρυξέλλες ότι ο αρμόδιος Επίτροπος, Όλι Ρέν, θα παρουσιάσει στο Γιούρογκρουπ, σήμερα, το περίφημο σχέδιο, το οποίο δεν θα μπορούσε να εφαρμοσθεί εφ’ όσον η Ελλάδα δεν έχει κάνει αίτηση για συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια.

Οι διεργασίες πάντως για το θέμα της ευρωστήριξης συνεχίζονται καθώς στο Εκοφίν της Τρίτης θα συζητηθεί και η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, μετά την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα πρόσθετα μέτρα που πήρε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες λένε ότι οι 27 θα χαιρετίσουν τα μέτρα λιτότητας που θαρραλέα πήρε η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά θα υπάρξουν και πολλές επισημάνσεις στην έκθεση που θα αφορούν κυρίως την ανάπτυξη.
Τέλος στην γαλλική ιστοσελίδα Tout l Europe δημοσιεύεται έρευνα όπου στην ερώτηση «Αν τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ πρέπει να βοηθάνε τις χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα»...το 70,6% απήντησε Ναι. Το 20,9% Όχι και το 8,5% Δεν ξέρω Δεν απαντώ.

One Stop News

No comments:

Post a Comment