Pages

.

Η Κομισιόν θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας

Μήνυμα στον ελληνικό λαό έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετα την συνάντησή του το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου «Οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι απαραίτητες όχι τόσο για τις αγορές αλλά για την ευημερία της Ελλάδας και του λαού» είπε και συνέχισε «ο κ. Παπανδρέου εργάζεται νυχθημερόν για να αλλάξει την κατάσταση. Η κατάσταση βελτιώνεται. Έχω μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και η Κομισιόν θα σταθεί δίπλα σου» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν ότι για πρώτη φορά διατυπώθηκε μια θετική εντύπωση εκ μέρους της Επιτροπής ότι δηλαδή η εφαρμογή των μέτρων αποδίδει και η κατάσταση καλυτερεύει.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ζητήσουμε οικονομική βοήθεια αλλά πήραμε την πολιτική στήριξη της Ευρώπης μόνο που εξακολουθούμε να δανειζόμαστε με παράλογα επιτόκια της τάξεως του 6%.

Ίσως αυτή η κρίση να είναι μια ευκαιρία για να μπορεί να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. τέτοιες κρίσεις εφόσον υπάρξουν.

Ο Πρωθυπουργός ψύχραιμος δεν αναφέρθηκε καθόλου στους «αντιρρησίες» της βοήθειας και κυρίως στην Γερμανία και την κ. Μέρκελ, που απευθυνόμενη στο δικό της κοινοβούλιο το απόγευμα, σε πολύ έντονο και αυστηρό ύφος, είπε ότι η «κατάσταση στην Ελλάδα δεν προήλθε από την παγκόσμια κρίση αλλά από τις παραβιάσεις των κυβερνήσεών της» κι ότι «αν μια χώρα δεν μπορεί να τηρήσει τους όρους και τις υποχρεώσεις της να βγαίνει από την Ευρωζώνη».

Η άκαμπτη στάση της κ. Μέρκελ έχει ανησυχήσει την Αθήνα ιδιαίτερα γιατί έχει αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την 25η Μαρτίου οπότε θα κληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ν' αποφασίσει για την βοήθεια. Βοήθεια για την οποία συμφωνούν τώρα τόσο η Κομισιόν όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ακούστηκε αισιόδοξος να λέει ότι «η Ευρωπαϊκή βοήθεια θα έρθει και η κ. Μέρκελ θα υποχωρήσει».

One Stop News

No comments:

Post a Comment