Pages

.

Συνέντευξη του Tommaso Padoa-Schioppa

Το ευρώ αποτελεί μια τεράστια επιτυχία.

Ο Tommaso Padoa-Schioppa, ένας από τους πρωτεργάτες του ευρώ και πρόεδρος σήμερα της οργάνωσης Notre Europe, μιλά για το ευρώ, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες όπου κατέθεσε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις.

Θεωρείστε ένας από τους δημιουργούς του ευρώ. Πείτε μας, το ευρώ έχει εκπληρώσει τους στόχους που είχατε θέσει όταν έγινε για πρώτη φορά λόγος περί ενιαίου νομίσματος πριν από 25 χρόνια?

Όλες μου οι προσδοκίες για το ευρώ έχουν γίνει πραγματικότητα: η επιτυχία του είναι τεράστια. Το ίδιο προσέφερε πολύ μεγάλο βαθμό σταθερότητας στην Ευρώπη ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φανεί ικανή να το διαχειρισθεί αποτελεσματικά ακόμα και σε δύσκολες περιόδους κρίσης.

Σίγουρα δεν έχουν υλοποιηθεί όλα όσα ονειρευόμουν για την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και σίγουρα η πρόοδος που υπάρχει δεν είναι αρκετή με αποτέλεσμα και οι πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνει η Ένωση δεν αρκούν. Όμως αυτό ειδικά για το ευρώ δεν ισχύει με κανέναν τρόπο.

Το ευρώ και το δολάριο συναγωνίζονται πλέον για επιρροή στις διεθνείς αγορές. Ποιος θα είναι ο νικητής;

Η μακροπρόθεσμη εξέλιξη των νομισματικών συστημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί και νομίζω ότι όσο προχωρά η παγκοσμιοποίηση και όσο προστίθενται πρωταγωνιστές πρώτου μεγέθους θα είναι αντιστοίχως πιο δύσκολο για ένα νόμισμα από μία χώρα ή ζώνη να κυριαρχήσει. Αυτό σίγουρα ισχύει για το δολάριο και ίσως αποδειχθεί η πραγματικότητα και για το ευρώ.

Έτσι εκείνο που είναι απαραίτητο είναι να αναπτυχθεί μια νέα μορφή διεθνούς νομισματικής συνεργασίας. Βέβαια μιλάμε για κάτι που απέχει ακόμα πολύ και που θα πρέπει να εφευρεθεί κυριολεκτικά εκ του μηδενός.

Υπάρχουν ακόμα πολλοί που προβλέπουν την αποτυχία του ευρώ. Τους λείπει η πίστη στο νόμισμα ή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εξαφανισθεί μια μέρα το ευρώ.

Δεν νομίζω ότι πιστεύει κανείς πραγματικά ότι η ΕΕ κινδυνεύει. Υπάρχουν φυσικά πολλές γνώμες και πολλές διαφορετικές φωνές αλλά δεν έχω ακούσει κάποιον πραγματικά σημαντικό να προβλέπει οτιδήποτε τέτοιο ούτε και διακρίνω κάποια σχετική ένδειξη. Αντιθέτως, διαπιστώνων ότι ακριβώς τώρα γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι αποτελεί κοινή πηγή δύναμης που κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει.

One Stop News

No comments:

Post a Comment