Pages

.

Και η Κομισιόν κατά των κερδοσκόπων

Πακέτο προτάσεων κατά της κερδοσκόπων και σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών κρίσεων θα εισηγηθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο στα κράτη-μέλη η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιδιώξει μεγαλύτερη διαφάνεια στη λειτουργία των αγορών παραγώγων, περιορίζοντας τις συναλλαγές με τα διαφιλονικούμενα CDS. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεσμεύθηκε να εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο απαγόρευσης των ακάλυπτων πωλήσεων. Στα προβλήματα αυτά, που μπορούν να οδηγήσουν μια χώρα σε χρεοκοπία, θα αναφερθεί ο κ. Μπαρόζο και στο πλαίσιο του G20.

Συνάντηση Μέρκελ-Γιούνκερ
Από την άλλη πλευρά, Γαλλία, Γερμανία και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνγκερ έχουν ήδη συμφωνήσει και ζήτησαν από τον επίτροπο για την οικονομία Όλι Ρεν να επιταχύνει τη σχετική διαδικασία. Χθες η καγκελάριος Μέρκελ είχε συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και συζήτησαν το πρόβλημα. Ανέλυσαν επίσης διεξοδικά την πρόταση για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε «ύστατη λύση» για το μέλλον, προσθέτοντας ότι το Ταμείο αυτό δεν θα «αποδυναμώσει» το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας.

Σταμάτης Ασημένιος

No comments:

Post a Comment