Pages

.

Συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν και Χίλαρι Κλίντον

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. Χίλαρι Κλίντον, η συνάντηση αφορούσε βασικά δύο θέματα, την μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών και τις πιθανές νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Ο Γιούρι Ουστακόφ, συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι, μια συμφωνία μείωσης των πυρηνικών όπλων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να υπογραφεί τον Απρίλιο, και πρότεινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να υποστηρίξει, πιθανές νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, παρά τις επιφυλάξεις που σήμερα υπάρχουν.
Ίσως, τον Απρίλιο, συμπλήρωσε ο Γιούρι Ουστακόφ, να είναι δυνατή η υπογραφή μιας συμφωνίας μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και των Η.Π.Α., η οποία θα αντικαταστήσει την συμφωνία του 1991, που αφορούσε την μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων (START 1).
Οι δηλώσεις του Γιούρι Ουστακόφ, άφησαν πολλά περιθώρια, για περαιτέρω καθυστέρηση, σε σχέση με την συνθήκη για τα όπλα και παράλληλα άφησαν την πόρτα ορθάνοιχτη σε πιθανή διαφωνία σχετικά, με νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι, οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά, στην υπογραφή του συμφώνου μείωσης των εξοπλισμών και ότι μόνο τεχνικά ζητήματα απομένουν να συμφωνηθούν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στην Χίλαρι Κλίντον, ότι ένα νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. σε σχέση, με τις κυρώσεις στο Ιράν είναι "δυνατό", αλλά τόνισε ότι τυχών νέες κυρώσεις, δεν είναι σίγουρο ότι βοηθούν, για να επιλυθεί ένα τέτοιο θέμα και ότι μερικές φορές μπορούν να έχουν αντιπαραγωγικές συνέπειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «βασικός εταίρος», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Χίλαρι Κλίντον. «Και παρά τις κάποιες διαφορές μας σε επιμέρους θέματα, ήμασται σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνίες για τα πιο σημαντικά θέματα».

Αλλά παραπονέθηκε για τις «κυρώσεις» των Η.Π.Α. κατά ορισμένων ρωσικών εταιρειών, και προειδοποίησε ότι η πλήρης συνεργασία εξαρτάται, από την υποστήριξη των Η.Π.Α. για να αντιμετωπίζονται ισότιμα στον Οργανισμό Ελευθέρου Εμπορίου οι Ρωσικές εταιρείες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο Ρωσικός πυρηνικός αντιδραστήρας. που κατασκευάζεται στο νότιο Ιράν, θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει φέτος, το καλοκαίρι.

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η έναρξη λειτουργίας του αντιδραστήρα θα είναι «πρόωρη» και ότι θα στείλει λάθος μήνυμα στις παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, αν στο μεταξύ δεν υπάρχουν σαφείς διαβεβαιώσεις από το Ιράν, ότι δεν επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

One Stop News

No comments:

Post a Comment