Pages

.

Το ΕΚ εξετάζει την κατάσταση στην αρκτική

Η τήξη των πάγων της αρκτικής διώχνει τους αυτόχθονες πληθυσμούς, ανθρώπους και ζώα, αλλά προσελκύει το διεθνές εμπόριο και το ενδιαφέρον για τον πλούτο του υπεδάφους. Τίποτα από αυτά δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την αρκτική και εν όψει της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στην ολομέλεια με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Catherine Ashton, μιλήσαμε με τη Βρετανίδα ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων και αντιπρόεδρο του ΕΚ, Diana Wallis, εισηγήτρια για το ψήφισμα για την Αρκτική.

Γιατί η αρκτική;

"Η αρκτική ποτέ δεν μπορεί να γίνει διεθνής χώρος όπως η ανταρκτική καθώς περισφίγγεται από χώρες και πληθυσμούς αλλά πάντα υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι μπορεί να τύχει διαφορετικής μεταχείρισης" εξηγεί η κ. Diana Wallis για να προειδοποιήσει ότι "όλα όσα συμβαίνουν τώρα τελευταία, κατά την άποψή μου δείχνουν μια επιστροφή σε εθνικισμούς και επιχειρηματολογίες του 18ου αιώνα".

Η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως είναι γνωστή. Εκείνο που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι πως το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, φθάνοντας στην αρκτική μέχρι και το δεκαπλάσιο του μέσου όρου. Αυτό έχει συνέπειες και μία από αυτές είναι η επαναφορά του παλιού ονείρου των εξερευνητών για ένα "βορειοδυτικό πέρασμα" μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού που ξαφνικά, με την τήξη των πάγων αρχίζει να δείχνει ρεαλιστικό. Έτσι η μέχρι πρότινος σχεδόν παρθένα περιοχή προσελκύει το ενδιαφέρον τομέων που μέχρι σήμερα ελάχιστα ενδιαφέρονταν, από τη ναυτιλία μέχρι τον τουρισμό και τον πετρελαϊκό τομέα (εκτιμάται ότι η αρκτική κρύβει το 20% των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου) και όλα αυτά σε μία ζώνη στην οποία το κλασσικό δίκαιο των θαλασσών και οι κανόνες για την πρόληψη της ρύπανσης απλώς δεν ισχύουν.

Σημειώνει έτσι η Wallis ότι "υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν την αρκτική αλλά επηρεάζουν άμεσα και την ΕΕ". Άλλωστε τρία κράτη μέλη, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία είναι χώρες της αρκτικής. Άλλες δύο χώρες της περιοχής, η Ισλανδία και η Νορβηγία έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Ένωση ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ρωσία επέλεξε να τοποθετήσει τη σημαία της στο βυθό, στον Βόρειο Πόλο.


Άνθρωποι και αρκούδες

Η τήξη των πάγων απειλεί ευθέως τον τρόπο ζωής των Ινουίτ αλλά απειλεί με εξαφάνιση και την πανίδα της αρκτικής, από τις πολικές αρκούδες μέχρι τις αλεπούδες και τις φώκιες που βλέπουν τους βιότοπούς τους κυριολεκτικά να λιώνουν χρόνο με το χρόνο.

"Νομίζω ότι οφείλουμε ως ΕΕ να αποφασίσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα γιατί από τη μία πλευρά δηλώνουμε έτοιμοι, μεταξύ άλλων εγκρίνοντας το ψήφισμα που έχουμε καταθέσει, να προστατέψουμε τους ανθρώπους και ζώα, από την άλλη, επίσης ως ΕΕ, προωθούμε την αμφιλεγόμενη οδηγία για τη φώκια"...

Περισσότερη Ευρώπη

Η Wallis ζητά έτσι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση, αρχίζοντας με μια επίσημη παρουσίαση του περιγράμματος μιας γνήσια ευρωπαϊκής πολιτικής για την αρκτική. "Ορισμένοι ευρωβουλευτές έχουμε ήδη δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει Επίτροπος ειδικά για την αρκτική. Σήμερα τα ζητήματα αυτά τα μοιράζονται οι Επίτροποι για το Περιβάλλον, για την Αλιεία, για την Έρευνα ενώ επειδή είναι από τη φύση τους θέματα που αφορούν τόσο την εξωτερική όσο και την εσωτερική πολιτική της ΕΕ, δεν μπορεί να ανατεθούν αποκλειστικά στην Ύπατη Εκπρόσωπο. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό για όλους τους Ευρωπαίους". Προειδοποιεί δε ότι "αν περιχαρακωθούμε πάλι σε εθνικές γραμμές δεν θα βοηθήσουμε σε τίποτα". "Όλη μας η δομή και η ιστορία σαν Ένωση είναι μια δομή και ιστορία διεθνούς συνεργασίας, κάτι που έχει πολλά να προσφέρει και στο ζήτημα της αρκτικής και το πώς θα την αντιμετωπίσουμε στο μέλλον", καταλήγει.

One Stop News

No comments:

Post a Comment