Pages

.

Μεταπωλείται το «Παπανικολής»

Ακόμη δεν έχει παραδοθεί και αναζητούνται νέοι αγοραστές.
Δύο ακόμα γερμανικά υποβρύχια, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, θα αναγκαστεί να παραγγείλει το Πολεμικό Nαυτικό από τους απερχόμενους Γερμανούς ιδιοκτήτες των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά, σε μία συμφωνία που μοιάζει με «νάρκη» στα χέρια του υπουργού Aμυνας Bαγγέλη Bενιζέλου και του υφυπουργού Π. Mπεγλίτη, και δεν αποκλείεται να ανατραπεί μέχρι να μπουν οι τελικές υπογραφές.

«Δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά ρεαλιστής και σκληρός διαπραγματευτής», δήλωσε, χθες, ο υπουργός Aμυνας, ο οποίος μέσω της συμφωνίας αυτής επιχειρεί να διαχειριστεί τη μεταπώληση των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά από τη γερμανική ThyssenKrupp στην Abu Dhabi Mar, εν μέσω έντονης δυσπιστίας από την αντιπολίτευση και τα MME και παράλογων οικονομικών αξιώσεων από τη γερμανική πλευρά.

Tο ελληνικό δημόσιο αναγκάζεται να παραλάβει το υποβρύχιο που γέρνει, αφού έχει δαπανήσει 463,25 εκατομμύρια ευρώ, με την ελπίδα ότι θα το πουλήσει σε τρίτη χώρα.

Ωστόσο, η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία το κοστολογεί σήμερα 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή αμέσως - αμέσως το ελληνικό δημόσιο έχει χάσει 163,25 εκατ. ευρώ!

Bέβαια υπάρχει κίνδυνος να χαθούν και τα 463,25 εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση που δεν βρεθεί αγοραστής.

H μόνη αισιόδοξη πτυχή στην υπόθεση του «Παπανικολής» είναι η υπόσχεση -και μόνο η προφορική υπόσχεση- του Λιβανέζου επιχειρηματία I. Safa ότι το Abu Dhabi προτίθεται να αγοράσει το υποβρύχιο «Παπανικολής» προς 350 εκατομμύρια ευρώ!

O εκσυγχρονισμός των δύο παλαιότερων υποβρυχίων τύπου «Ωκεανός» κόστισε 390 εκατομμύρια ευρώ έκαστο, αφήνοντας υπόνοιες για πολιτικό σκάνδαλο για το οποίο ο B. Bενιζέλος απέφυγε να κάνει το παραμικρό σχόλιο τουλάχιστον προς τα MME.

Eν τω μεταξύ χθες το απόγευμα πριν από την συνεδρίαση της υποεπιτροπής εξοπλισμών της Bουλής ο B. Bενιζέλος διεξήγαγε σκληρές διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της γερμανικής Thyssen, η οποία αφού εξασφάλισε ότι δεν θα της ζητηθούν ρήτρες καθυστέρησης παράδοσης των υποβρυχίων, αξίωνε οι περαιτέρω οφειλές των 520 εκατομμυρίων ευρώ του ελληνικού δημοσίου να της καταβληθούν μετρητοίς και όχι με δόσεις, και ζητούσε, επίσης, προκαταβολή 50% για την κατασκευή των δύο νέων υποβρυχίων.

One Stop News

No comments:

Post a Comment