Pages

.

Ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Μία λύση για το μέλλον;

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, κάλεσε την Τετάρτη το ΕΚ και τις κυβερνήσεις της ΕΕ να καταλήξουν το συντομότερο σε κοινή θέση για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών. "Προβλήματα παγκόσμιας εμβέλειας απαιτούν λύσεις παγκόσμιας εμβέλειας και όχι σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο" επεσήμανε, μιλώντας σε κοινή συνάντηση ευρωβουλευτών και εθνικών βουλευτών στο Κοινοβούλιο.

Οι αποφασιστικές παρεμβάσεις που έγιναν πέρυσι αποσόβησαν μια οικονομική καταστροφή σαν εκείνη της δεκαετίας του 1930, σημείωσε ο Dominique Strauss-Kahn στη συνεδρίαση αλλά επεσήμανε ότι η όποια ανάπτυξη υπάρχει σήμερα οφείλεται στη ροή δημόσιου χρήματος. Ως εκ τούτου, προειδοποίησε, "δεν πρέπει να σπεύσουμε να αποσύρουμε τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, καθώς η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη". Από δε την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του G20, Mario Draghi, προσέθεσε ότι εκτός από "εύθραυστη", η ανάκαμψη είναι και άνιση από περιοχή σε περιοχή του πλανήτη.

Επιπλέον, επεσήμανε ο κ. Strauss-Kahn, με τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης κάμφθηκε αντιστοίχως ο ενθουσιασμός για διεθνή συνεργασία και προειδοποίησε πως είναι λάθος να προεξοφλείται ότι, όταν επέλθει η επόμενη κρίση, θα υπάρξει η ίδια ευχέρεια άντλησης δημοσίου χρήματος για την αντιμετώπισή της.

Από την άλλη, αρκετοί ευρωβουλευτές επεσήμαναν στις παρεμβάσεις τους ότι μια υπερβολική ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και θα ωθήσει πολλές εταιρίες του χώρου να αναζητήσουν άλλα κράτη και άλλες δικαιοδοσίες για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνος ότι πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ασφυκτικού κανονιστικού πλαισίου εμφανίσθηκε και ο Επίτροπος Εσωτερικών Αγοράς, Michel Barnier. Προειδοποίησε ωστόσο ότι πρέπει εξ ίσου να απορριφθεί κάθε σκέψη να επιτραπεί στις αγορές να ρυθμίσουν οι ίδιες την ορθή λειτουργία τους, σημειώνοντας ότι "εγώ τουλάχιστον ουδέποτε πίστεψα ότι είναι δυνατόν κάτι τέτοιο".

Παγκόσμιες λύσεις για την παγκόσμια κρίση.

"Πλησιάζουμε στο τέλος της χειρότερης κρίσης που έχει πλήξει την οικονομία από το 1929 αλλά δεν το έχουμε φτάσει ακόμα", εξήγησε ο Επίτροπος για να επισημάνει πώς το βέβαιο είναι ότι δεν είναι δυνατόν η οικονομία να εξέλθει της κρίσης χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα από το πώς ήταν στην αρχή της. Χρειάζεται "καλύτερη ποιοτικά, λιγότερο άνιση και πιο "πράσινη" ανάπτυξη", τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικεντρώσει τη στρατηγική της σε πέντε σημεία, την επίβλεψη των αγορών, την αποθάρρυνση υπερβολικά ριψοκίνδυνων επενδυτικών κινήσεων, τη ρύθμιση των κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (Hedge Funds) και αλλαγές στο σύστημα αγοραπωλησίας παραγώγων.

Από την πλευρά του ΕΚ, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Sylvie Goulard, μίλησε για την ανάγκη για μια "αρχιτεκτονική" των δομών επιτήρησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο αυστηρή από εκείνη που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επεσήμανε πάντως ο Mario Draghi, δεν υπάρχει μαγική λύση που θα έλυνε όλα τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών σε όλες τις χώρες. Εκείνο που θα πρέπει να επιδιώξει ένα ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε κεφάλαια καλύτερης "ποιότητας", η μείωση του χρέους και η κατάργηση κάθε κινήτρου που θα μπορούσε να υπάρχει για υπερβολικά ριψοκίνδυνες επενδύσεις.

Προσέθεσε δε, ότι πρέπει να μην ξαναφτάσουμε ποτέ στο σημείο ορισμένες τράπεζες ή άλλες επιχειρήσεις του τομέα να έχουν γίνει τόσο μεγάλες που να είναι αδιανόητο να τους επιτραπεί να χρεοκοπήσουν.

Οι ανισορροπίες του συστήματος είναι στη ρίζα της κρίσης.

Κοινός τόπος στη συνεδρίαση ήταν πως στη ρίζα της κρίσης βρίσκονται οι ανισορροπίες που είχαν αναπτυχθεί στο διεθνές σύστημα και που, όπως επεσήμανε ο κ. Strauss-Kahn εξακολουθούν να υπάρχουν. Πιο απλά, εξήγησε, οι χώρες με μεγάλο εμπορικό έλλειμμα όπως οι ΗΠΑ πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή τους ενώ εκείνες με μεγάλα πλεονάσματα όπως η Κίνα ή η Γερμανία οφείλουν, αντιθέτως, να τονώσουν την εσωτερική ζήτηση καθώς "χωρίς συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα πετύχουμε τίποτα".

Ειδικά για το θέμα των Credit Default Swaps - CDS ή "συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου", ο Theodor Dumitru Stolojan (ΕΛΚ, Ρουμανία) ζήτησε να απαγορευθεί η σύνδεσή τους με κρατικά ομόλογα, ενώ από τους Πράσινους, ο Philippe Lamberts (Βέλγιο) μίλησε ακόμα και για πλήρη απαγόρευσή τους. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε ότι στην πραγματικότητα, τα CDS κρατικών ομολόγων δεν έχουν το μερίδιο αγοράς που μερικές φορές θεωρείται ότι έχουν.

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ο Udo Bullmann (Γερμανία) επεσήμανε έναν διαφορετικό κίνδυνο: ένα είδος διατλαντικής νομοθετικής παράλυσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, διερωτώμενος πως μπορούν οι δύο πλευρές να συντονίσουν πραγματικά τις προσπάθειές τους. Ωστόσο ο κ. Draghi απάντησε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο δεν είναι τόσο δραματικές. "Δεν είναι πρόβλημα η χρήση διαφορετικών εργαλείων" επεσήμανε για να τονίσει ότι δύο είναι οι τομείς στους οποίους πράγματι απαιτείται εναρμόνιση, που είναι οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας και η αγορά για ορισμένα παράγωγα.

Ένα ΕΝΤ δίπλα στο ΔΝΤ;

Σε ερώτηση της κ. Άννυς Ποδηματά των Σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ) αν ένα μελλοντικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να αποτρέψει στο μέλλον κρίσεις σαν εκείνη που πλήττει την Ελλάδα, ο κ. Draghi απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει παρά "το κερασάκι στην τούρτα" καθώς η απάντηση κυρίως πρέπει να προέλθει από τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Από την πλευρά του, ο Dominique Strauss-Kahn έκρινε ότι είναι δύσκολο να δοθεί σαφής απάντηση καθώς μέχρι τώρα έχουν προταθεί πολλά και διαφορετικά μοντέλα, όλα με θετικές πτυχές, για ένα τέτοιο εγχείρημα. "Ευχαρίστως να σας απαντούσα αν ήξερα περί τίνος πρόκειται" σημείωσε: "όλοι το περιγράφουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και όλες οι περιγραφές ακούγονται καλές, μόνο που όλες διαφέρουν μεταξύ τους"….

Σημείωσε πάντως ότι το ΔΝΤ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συνεργασθεί με έναν περιφερειακό οργανισμό τέτοιου είδους, αλλά τόνισε ότι "πάντα θα υπάρχει η ανάγκη για έναν πραγματικά πολυμερή οργανισμό που να καλύπτει το σύνολο του διεθνούς συστήματος".

One Stop News

No comments:

Post a Comment