Pages

.

ΗΠΑ Διαγωνισμός αγοράς αεροσκαφών ανεφοδιασμού

Το Πεντάγωνο απέρριψε τις κατηγορίες για προστατευτισμό στην υπόθεση του διαγωνισμού αγοράς αεροσκαφών ανεφοδιασμού, από τον οποίο αναγκάστηκε να αποσυρθεί η Airbus, με αποτέλεσμα να μείνει μόνος διεκδικητής η Boeing.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου απέρριψε σήμερα, Παρασκευή, τις ευρωπαϊκές κατηγορίες για προστατευτισμό στην υπόθεση του γιγαντιαίου συμβολαίου αεροσκαφών ανεφοδιασμού, από τη διεκδίκηση του οποίου απεσύρθη η Airbus αφήνοντας μόνη της την αμερικανική Boeing.

«Δεν υπάρχει προστατευτισμός» στο φάκελο αυτό, δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, υπεύθυνος για τις αγορές, Άστον Κάρτερ, σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως το Πεντάγωνο είναι «υπέρ» της συμμετοχής της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στις αμερικανικές προσκλήσεις υποβολής προσφορών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατάγγειλε σήμερα τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτή η πρόσκληση υποβολής προσφορών από το Πεντάγωνο, εκτιμώντας ότι δεν ήταν η «συνήθης».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε είχε δηλώσει την Τετάρτη πως «ολοφάνερα η πολιτική πίεση ήταν τέτοια ώστε έγινε μία πρόσκληση υποβολής προσφορών στα μέτρα της Boeing».

Η Airbus, θυγατρική της EADS, αναγκάστηκε να αποσύρει τη συμμετοχή της σε μία πρόσκληση υποβολής προσφορών για συμβόλαια αεροσκαφών ανεφοδιασμού για την αμερικανική πολεμική αεροπορία, το ύψος των οποίων εκτιμάται στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια, έπειτα από την απόσυρση τη Δευτέρα του αμερικανικού εταίρου της, Northrop Grumman, που κατήγγειλε ότι η πρόσκληση υποβολής προσφορών είχε προκαταληφθεί.

Η αποχώρηση άφησε την αμερικανική Boeing μόνη στην κούρσα για το συμβόλαιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε την Πέμπτη πως το Πεντάγωνο θα διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις με την Boeing για το συμβόλαιο.

One Stop News

No comments:

Post a Comment