Pages

.

Η ανθρώπινη υποκρισία σε όλο το μεγαλείο της

Στην άκρως πουριτανική κοινωνία της Αγγλίας, ο αρχηγός της Τσέλσι και της Εθνικής Αγγλίας Τζον Τέρι είναι δακτυλοδεικτούμενος, επειδή απάτησε τη σύζυγό του Τόνι με τη Βανέσα Περονσέλ, πρώην σύζυγο του πρώην συμπαίκτη του (και φίλου) Γουέιν Μπριτζ. Και πανηγύρισε όλη η Αγγλία, όταν ο Ιταλός προπονητής της Εθνικής Αγγλίας Φάμπιο Καπέλο τον καθαίρεσε από την αρχηγία. Ουδείς, όμως, ασχολήθηκε που έδωσε το περιβραχιόνιο στον αμυντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ρίο Φέρντιναντ, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι είχε δώσει τροφή μηνών στα αγγλικά ταμπλόιντ, καθώς και σε ολόκληρο τον κυπριακό Τύπο, όταν έγινε γνωστό ότι ήταν βασικό στέλεχος σε πάρτι οργίων στο νησί της Αφροδίτης.
Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Τέρι με τον Μπριτζ ήταν «κολλητοί» οικογενειακά, όταν έπαιζαν στην Τσέλσι και την Εθνική Αγγλίας. Ο Μπριτζ έφυγε για τη Μάντσεστερ Σίτι το περασμένο καλοκαίρι και τον Οκτώβριο χώρισε με τη Βανέσα, με την οποία είχε αποκτήσει κι ένα παιδί, τριών χρόνων σήμερα. Ο Τέρι, ορμώμενος από… φιλικά κίνητρα, προσπάθησε να «παρηγορήσει» και το φίλο του και τη Βανέσα. Κι εκεί, πάνω στην «παρηγοριά», συνέβη το «μοιραίο», όπως γίνεται πολλές φορές σε παρόμοιες περιπτώσεις. Από τότε άρχισε το μαρτύριο του Τέρι.
Ο Γουέιν Μπριτζ το δήλωσε ξεκάθαρα: Ο Τέρι πρέπει να αποκλειστεί από την Εθνική Αγγλίας. Διαφορετικά, δεν θα πήγαινε αυτός. Ο Καπέλο δεν τον απέκλεισε, αλλά του αφαίρεσε το περιβραχιόνιο. Στην Τσέλσι, όμως, ο επίσης Ιταλός προπονητής Κάρλο Αντσελότι, «παθών» κι ίδιος (και πιο νέος από τον Καπέλο), στήριξε τον αρχηγό του. «Δεν έκανε και κανένα έγκλημα». Όμως τα αγγλικά ταμπλόιντ, «τέρατα ηθικής», έκραζαν συνέχεια ότι δεν επιτρέπεται ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας να μην είναι υπόδειγμα οικογενειάρχη. Οποία υποκρισία.

Ποδόσφαιρο και σπόνσορες

Κι όταν φωνάζουν τα ταμπλόιντ, που πουλούν εκατομμύρια φύλλα ημερησίως και επηρεάζουν συνειδήσεις, τότε οι σπόνσορες του Τέρι ζητούν πίσω τα λεφτά τους. Ό,τι διαφημίζει ο Τέρι είναι, πλέον, δυσφήμηση. Ο αρχηγός βγάζει 7 εκατ. ευρώ το χρόνο από την Τσέλσι και άλλα 9 εκατ. ευρώ από σπόνσορες, χορηγούς κ.λπ. Για μια «ανάρμοστη συμπεριφορά», όπως είχε πει ο Μπιλ Κλίντον για το «επεισόδιο» με τη Μόνικα, ή για «ένα στιγμιαίο λάθος», για να θυμηθούμε και τα δικά μας με τον Πασχάλη, ο Τέρι κινδυνεύει να πληρώσει 9 εκατ. ευρώ. Συν άλλα τόσα από τα διαφυγόντα κέρδη για την επόμενη σεζόν, σύνολο 18 εκατ. ευρώ. «Πανάκριβη» η Βανέσα!

Προσέξτε, όμως, τη διαφορά αντιμετώπισης των ταμπλόιντ, όταν επρόκειτο για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ. Όταν πριν από τρία χρόνια η μικρή Ολλανδέζα (22 ετών) βγήκε ευθαρσώς και είπε ότι είχε κι αυτή «ανάρμοστη συμπεριφορά» με τον ωραίο Ντέιβιντ, τα ταμπλόιντ ναι μεν τα έγραψαν όλα, αλλά δεν απαίτησαν απολύτως τίποτα ως αντίποινα.
Γιατί; Διότι αν λείψει από τη ζωή του lifestyle ο Ντέιβ, τότε καταρρέει και το δικό τους οικοδόμημα. Δεν ήθελαν με τίποτα την απομυθοποίηση του Μπέκαμ και το πέτυχαν.
Βέβαια, ο Μπέκαμ ευθύς εξ αρχής, επειδή γνωρίζει τέλεια το παιχνίδι του starsystem, το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Αντίθετα, ο Τέρι στην αρχή το αρνήθηκε και μετά, προκειμένου να αποτρέψει τον Τύπο να δημοσιεύει την είδηση ότι η Βανέσα έμεινε έγκυος, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Πέτυχε μεν απαγόρευση δημοσίευσης της είδησης, αλλά για δύο μόλις μήνες. Την επόμενη ακριβώς ημέρα, βούιξε η Αγγλία κι ο κόσμος όλος. Είναι βέβαιο ότι ο Τέρι δεν είναι Μπέκαμ, ούτε… ωραίος όπως ο άσος της Μίλαν. Άρα, την «πάτησε».

Η κοινωνία στην Αγγλία θυμίζει μερικές φορές τη δικιά μας, αλλά της δεκαετίας του ’60, όπως τουλάχιστον την παρουσιάζουν οι παλιές ελληνικές ταινίες. Ο σύζυγος κάπου «τσιλιμπούρδιζε» και μετά ζητούσε συγνώμη από τη σύζυγο κι όλα μέλι γάλα. Έτσι, διάφοροι image maker στην Αγγλία πρότειναν στον Τέρι να πάει να συναντήσει την Τόνι στο Ντουμπάι. Εκεί είχε πάει η απατημένη σύζυγος για να πνίξει τον πόνο της. Πράγματι ο Τέρι, μετά το ματς με την Έβερτον, πήρε το αεροπλάνο και προσγειώθηκε στο σύγχρονο παράδεισο του χρήματος. Εκεί, λένε τα ταμπλόιντ, που επίσης ταξίδεψαν μέχρι το Ντουμπάι, έπεσε γονατιστός στα πόδια της Τόνι και της ζήτησε συγνώμη. Κι αυτή τον συγχώρεσε. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

One Stop News

No comments:

Post a Comment